bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Što poslije Curiosityja?
‹ Fun novosti

Što poslije Curiosityja? 07.08.

Internet zadnjih dana 'bruji' o samo dvije stvari - Olimpijadi i Marsu. Olimpijada je očekivano na prvom mjestu, ali zanimanje koje je javnost pokazala za spuštanje rovera Curiosity na Mars iznenadilo je sve

Ne znamo je li slijetanje Curiosityja na Mars u ovo doba godine planirano ili čista slučajnost, ali zahvaljujući tome što je NASA-in rover sletio usred ljeta, kada se ništa drugo ne događa, svi mediji bili su puni priča o Marsu, letu na crveni planet, snimki slijetanja i sveg vezanog za ovu misiju. U svakom slučaju, puno zanimljivije štivo za čitanje od izvještaja o tome što rade sudionici propalih realityja ili razmažena djeca sumnjivih poduzetnika. Iskreno, to nas zanima koliko i cijena kikirikija u Burkini Faso – nimalo.

Publicitet kojeg im je donio Curiosity NASA je, prirodno, odlučila iskoristiti. Javnost, ponesenu uspjehom Curiosityja, su počeli pripremati za nove svemirske projekte. Odobreno je 28 takvih projekata koje tek treba razraditi.

NASA ove projekte pomaže financijski, iznosom od 100.000 do 500.000 dolara, a autori imaju godinu, najviše dvije, da koncepte pretvore u nacrte i pokažu kako su njihove ideje izvedive i isplative.

Među konceptima nalazi se i Super Ball Bot. Nije riječ o video-igri već o letjelici za slijetanje i istraživanje planeta. Pažnju je izazvao i koncept sustava za pročišćavanje zraka bez pokretnih dijelova, a autori 'Water Walls' projekta predlažu da se organski otpad, koji nastaje tijekom svemirskih letova, iskoristi kao zaštita od radijacije u zidovima svemirskih brodova. Smrdljivo, ali praktično rješenje.

'Magnetour' je vozilo za jedrenje po planetima, poput Venere, na kojima konstantno pušu jaki vjetrovi, zatim je tu podmornica koja bi trebala pronaći što se nalazi ispod ledenog omotača Jupiterovog mjeseca, Europe, te tehnologija koja bi robotima omogućila da od kamenja na Mjesecu i Marsu proizvode beton.

Nažalost, svi ovi koncepti su u ranoj fazi istraživanja i mnogi od njih nikad neće zaživjeti. Ipak, budućnost svemirskog istraživanja nakon dugo vremena izgleda obećavajuće.

Posljednja izmjena: 07.08.2012.