bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Stop the laptop!
‹ Fun novosti

Stop the laptop! 28.09.

Parlament njemačke savezne pokrajine Schleswig-Holstein donio je uredbu kojom se zabranjuje unošenje i korištenje laptopa za vrijeme rada parlamenta. Zastupnici Piratske stranke su se snašli i na slijedeću sjednicu donijeli...

Piratska stranka osvaja sve više glasova na izborima širom Zapadne Europe. Pirati se, između ostalog, zalažu za građanska prava, reformu zakona o autorskim pravima, transparentnost, za slobodnu razmjenu informacija... Osnovana u Švedskoj 2006. godine, stranka ima ogranke u mnogim državama, a najveću podršku, osim u matičnoj zemlji, ima među glasačima u Njemačkoj, Francuskoj i Češkoj. Stranka ima zastupnike i u Europskom parlamentu, te u mnogim regionalnim zakonodavnim tijelima.

Zastupnici Piratske stranke sjede i u parlamentu najsjevernije njemačke savezne pokrajine, Schleswig-Holstein. Mladi zastupnici Piratske stranke na sjednice Parlamenta nose i laptope te se s njima služe za vrijeme rasprava. Pišu zabilješke, provjeravaju podatke na netu, komentiraju viđeno na društvenim mrežama... rade sve ono što bismo radili i mi na njihovom mjestu. No, skupina starijih zastupnika promijenila je poslovnik Parlamenta i zabranila upotreba laptopa i društvenih mreža na sjednicama. Uvažena gospoda zabranu su pravdala bukom koju proizvode laptopi, a društvene mreže spadaju pod domenu 'paralelnih debata' što je tamošnjim zakonom zabranjeno. Svašta. Tabletima nisu pronašli niti jednu manu pa je njihovo korištenje za vrijeme rada Parlamenta dozvoljeno.

Naravno da su se zbog ovog blentavog pravila pobunili svi tehnički 'vudreniji' zastupnici. Najviše prašine podigli su zastupnici Piratske stranke koji su odlučili poduzeti nešto po tom pitanju. Slijedeći dan, umjesto laptopa, na zasjedanje su došli sa starom, električnom pisaćom mašinom i počeli tipkati. :)

Predsjednik parlamenta optužio ih je za 'majmuniranje', ali njihova gesta urodila je plodom. Zabrana je povučena i svi zastupnici sad ponovno mogu koristiti laptope na sjednicama. Zabrana društvenih mreža još uvijek je na snazi, ali uskoro bi trebala uslijediti rasprava o tom pitanju.

Posljednja izmjena: 28.09.2012.
Pitanja i komentari
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)