bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Supercell puni finski proračun
‹ Fun novosti

Supercell puni finski proračun 16.05.

I dok kod nas svi gledaju kako izbjeći plaćanja poreza, Finci rado daju novac svojoj državi, jer znaju da i država pomaže njima. Dioničari Supercella, tvoraca megapopularnih Clash of Clans i Clash Royale, zadnjih su godina povećali prihod Finske od kapitalnih poreza za jednu petinu

Skoro svi igramo Clash of Clans i Clash Royale, ali rijetki znaju priču o tvorcima tih fenomena mobilne zabave - Supercellu. Tvrtka iz Finske ima samo 180 zaposlenih, a procjenjuje se kako vrijede više od 5 milijardi dolara.

Većinski udio u tvrtki prije tri godine kupio je japanski SoftBank za 1,5 milijarde dolara i pritom su od osnivača Supercella, Mikke Kodisoja i Ilkke Paananene, stvorili milijunaše.

I što su oni napravili nakon što je svaki od njih zaradio 54 milijuna eura od prodaje? Bez riječi su platili porez u punom iznosu, bez ijednog centa olakšica, a uz sve to zakupili su dvije stranice u najvećim finskim novinama kako bi se zahvalili vladi Finske na podršci u osnivanju tvrtke.

Kažu kako žele da i drugi građani Finske dobiju istu priliku kao i oni pa im zbog toga nije žao platiti porez. Istu stvar napravili su i ostali dioničari Supercella, a priča se ponovila lani kad je SoftBank kupio dodatnih 22 posto dionica Supercella za 1,2 milijarde dolara.

Finske vlasti procjenjuje kako su zaposlenici Supercella zaslužni za povećanje prihoda od kapitalnih poreza za jednu petinu na godišnjoj razini. Softbank pak, navodno, uskoro planira prodaju Supercella za 5 milijardi dolara.

Ne sumnjamo da će dobar dio tog novca završiti na računu finske država koja zna kako pošteno i pravilno raspodijeliti novac svojim građanima.

Izvor

Posljednja izmjena: 17.05.2016.
Možda će te zanimati i: