bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Supertajni, eksplodirajući mobitel
‹ Fun novosti

Supertajni, eksplodirajući mobitel 27.02.

Američki Boeing, ista ona tvrtka koja proizvodi zrakoplove, namjerava se baciti u mobilni biznis. Podnijeli su zahtjev Saveznoj agenciji za komunikacije (FCC) u kojem traže dozvolu za proizvodnju mobitela koji kao da je ispao iz filmova o James Bondu

Mobilni uređaji predstavljaju veliku glavobolju za sigurnosne službe diljem svijeta. Lako ih je prisluškivati, a još ih je lakše ukrasti i potom na miru proučiti informacije koje se nalaze u memoriji mobača. Tajne službe imaju pravo čudo protokola, pravila i propisa kojih se valja pridržavati kako bi se ovakve situacije izbjegle, ali proizvođači mobilnih uređaja na prvo mjesto stavljaju funkcionalnost, a ne sigurnost.

Špijunima treba pravi 'špijunski' mobitel, a upravo takav uskoro bi mogli i dobiti. Naime, Boeing je jučer podnio zahtjev FCC-u u kojem izričito traži da se detalji o mobitelu, prozvanom Black, drže u potpunoj tajnosti. Na prvi pogled, čini se neobičnom da Boeing proizvodi mobitele. No, osim komercijalnih zrakoplova Boeing sve više ulaže u vojnu industriju, pa je Black logičan iskorak ove tvrtke u tom pravcu.

Boeingov supertajni Android smartfon nešto je veći od iPhonea, ima dual SIM, a moguće ga je koristiti za pristup bilo kojoj mobilnoj mreži u dometu. Znamo da Black podržava WCDMA, GSM i LTE te nudi WiFi i Bluetooth povezivost.

Osim baterije, koju je moguće promijeniti, mobilni je uređaj u potpunosti zapečaćen, a svaki pokušaj otvaranja uništit će uređaj i izbrisati sve podatke na njemu. Naravno, tu su i standardne razine zaštite poput enkripcije podataka i zaključavanja putem smart kartica s javnim ključem.

Detaljnije tehničke specifikacije bit će dostupne samo kupcima, a Boeing tu računa na američke tajne službe, agencije, vojsku i ured predsjednika. Tko zna, možda Black ugledamo i u ruci Daniela Craiga, u slijedećem James Bond filmu.

Izvor

Posljednja izmjena: 27.02.2014.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • sladamir 28.02.2014. 12:42
  • Najbolje da ga podijele predsjednicima i politicarima tako da znaju sto govore.
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)