bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Svi smo mi #NadorKiss
‹ Fun novosti

Svi smo mi #NadorKiss 22.11.

Dvoje marokanskih tinejdžera nedavno je radilo ono što rade tinejdžeri širom svijeta – ljubili su se. No, nakon što je fotka njihovog poljubca osvanula na Fejsu, uslijedila je osuda konzervativnog djela stanovništva Maroka, hapšenje te suđenje

Gdje je granica između dozvoljenog i zabranjenog, što se smatra prihvatljivim, a što ne? Uskoro ćemo i sami moći odgovoriti na jedno, ovakvo referendumsko pitanje. I dok se mi prepucavamo oko istospolnih brakova, u Maroku se podigla prava hajka na troje tinejdžera zbog običnog, nevinog, mladenačkog poljupca.

Naime, početkom prošlog mjeseca 15-godišnji dječak i 14-godišnja djevojka poljubili su se ispred škole u Nadoru, gradu na sjeveroistoku Maroka. Poljubac je snimio njihov prijatelj i poslao im fotku koju su potom svi troje objavili na Fejsu. Slika je ubrzo postala viralni hit u konzervativnom Maroku, a mnogu lokalni dušobrižnici počeli su pozivati na kažnjavanje tinejdžera.

Klinci su ubrzo uhapšeni i proveli su vikend u pritvoru iz kojeg su pušteni nakon što im je zakazano suđenje. Suđenje počinje danas, a tinejdžerima prijeti kazna od dvije godine zatvora zbog 'nedoličnog ponašanja u javnosti'.

Naravno, internetski aktivisti širom svijeta odmah su ustali u obranu marokanskih tinejdžera, a najdalje su otišli Anonymous. Između ostalog, hakirali su web stranicu jednog marokanskog ministarstva, najavili slične hakerske pothvate, pokrenuli su tweetstorm kojem je za cilj hashtag #NadorKiss dovesti na popis trending topica, a planiraju i daljnje akcije.

Ako tvitaš, sjeti se da danas počinje suđenje marokanskim tinejdžerima i daj im podršku uz #NadorKiss, jer, da citiramo Anonymous: 'Vrijeme je da se čuje naš glas! Ne zavaravaj se, upravo TI možeš promijeniti stvari.'

Lekcija koju vrijedi upamtiti.

Posljednja izmjena: 22.11.2013.
Možda će te zanimati i: