bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Svirajte nešto ledeno
‹ Fun novosti

Svirajte nešto ledeno 30.12.

Švedski indie rock band 'The Shout Out Louds' izdao je limitiranu verziju promo singla 'Blue Ice' za novi album 'Optica'. Ništa neuobičajeno, ali samo dok ne vidite od čega su ove gramofonske ploče napravljene

Pet Šveđana iz benda 'The Shout Out Louds' može se pohvaliti kako ima, ne samo zlatnu i platinastu, već i 'ledenu' ploču u svojoj kolekciji. Naime, dečki nisu izdali album već tri godine i izlazak novog dugometražnog uratka, albuma 'Optica', trebalo je obilježiti na dostojan način. U suradnji s kreativcima iz reklamne agencije TBWA Stockholm osmislili su koncept koji će njihov singl 'Blue Ice' uvrstiti u anale diskografske industrije. 'Sam koncept nije bio težak', kaže Alex Fredlund iz TBWA. 'No, napraviti pravu ploču od pravog leda predstavljalo je pravi izazov'.

'Razgovarali smo s profesorima s mnogih sveučilišta i svi su nam rekli da je takvo što nemoguće pa smo na kraju sami morali prokužiti što i kako', nastavlja Fredlund. Nakon što su dobili negativ mastera, počelo je eksperimentiranje. Ured Alexa Fredlunda pretvoren je u laboratorij u kojem je slijedećih tjedana isprobano na stotine kombinacija različitih kalupa, tekućina i načina sušenja.

'Velik izazov predstavljali su nam mjehurići u ledu koji bi pokvarili otisak ploče i mijenjali položaj gramofonske igle pri reprodukciji', prisjeća se Fredlund i dodaje', Problem smo riješili upotrebom destilirane vode, a silikonski kalupi pokazali su se savršenim za izradu naših singlica'.

Proizvedeno je samo deset 'uradi sam' kompleta za izradu ledene ploče, a dobit će ih 10 sretnih fanova širom svijeta. Komplet se sastoji od silikonskog kalupa i boce destilirane vode, lijepo upakiranih u kutiju sa svim ostalim điđama-miđama koje idu uz promo singlice. Sretni vlasnici samo trebaju napuniti kalup vodom i ostaviti ga nekoliko sati u frižideru. Nakon što izvade ledenu ploču iz kalupa mogu je svirati na gramofonu dok god se ne rastope note. Naravno, uvijek mogu smrznuti novu singlicu i krenuti ispočetka: smrzni, sviraj, obriši vodu s gramofona, smrzni, sviraj...

Posljednja izmjena: 30.12.2012.