bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Tata, kupi mi Havaje
‹ Fun novosti

Tata, kupi mi Havaje 21.06.

Ne znamo jesu li David i Megan Ellison svom ocu pjevali pjesmu Ive Robića i tražili ga da im kupi otok, ali vlasnika tvrtke Oracle nije trebalo dugo nagovarati da kupi Lanai. Šesti po veličini havajski otok sad je u rukama Larryja Ellisona

Bill Gates, Sergej Brin, Larry Page, Jeff Bezos...samo su neki od milijardera koji su se obogatili u informatičkoj industriji. Jedan od njih je i Larry Ellison, osnivač i većinski dioničar tvrtke Oracle, a njegovo bogatstvo procjenjuje se na 36,5 milijardi dolara. To ga trenutno čini šestim najbogatijem čovjekom na svijetu i trećim u Americi. Kad imaš toliki novac onda je red i da ga potrošiš, a Larry je odlučio trošiti u velikom stilu - kupio je otok.

Lanai, šesti otok po veličini u Havajskom arhipelagu, prostire se na 365 kvadratnih kilometara. Prevedeno na hrvatski, to je površinom nešto manje od Krka i Brača, a dosta veće od Hvara ili Paga. Otok je dosad bio u vlasništvu Davida Murdocka, a na njemu su se 1994. vjenčali Bill Gates i životna mu družica Melinda.

Na otoku se nalaze dva luksuzna hotela, dva vrhunska golf-igrališta, solarna elektrana, nacionalni parkovi, apartmani... a Larry će, čim lokalne vlasti potvrde kupoprodajni ugovor, postati vlasnikom svega. Dosadašnji vlasnik vjeruje kako je Ellison pravi izbor za očuvanje otoka: 'Njegova strast za prirodom, posebno morem, dobro je poznata', kaže 89-godišnji Murdock.

Cijena koju je Ellison platio nije objavljena, ali vjeruje se kako je riječ o stotinama milijuna dolara.

Poanta priče je - djeco, učite informatiku. :)

Posljednja izmjena: 02.07.2012.