bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Telefonski poziv s mirisom lavande
‹ Fun novosti

Telefonski poziv s mirisom lavande 29.01.

Čujemo i vidimo osobu koja nas nazove, ali ne osjećamo kako miriše s druge strane žice. oPhone, dodatak za smartfone, trebao bi napokon uvesti novu dimenziju u telefonsku komunikaciju, dimenziju koju ćemo osjećati nosom

Tko se sjeća onih 'zagrebi i pomiriši' majica? Bile su strašan hit nekoliko ljeta, ali su potom nestale u nekom skladištu isluženih suvenira, zajedno s poprsjima bivših lidera i drvenim pepeljarama. 'Zagrebi i zaboravi', kao što su zaboravljeni i svi drugi pokušaji komercijalizacije mirisa u visokoj tehnologiji. Mirisima je mjesto u parfumeriji i kuhinji, a ne u kino dvoranama, na majicama ili u smartfonima.

No, s tim se ne slaže David Edwards, profesor s uglednog Harvarda i osnivač tvrtke Le Laboratoire. Zajedno sa skupinom svojih studenata, profesor Edwards je osmislio način svojevrsnog 'prijenosa' mirisa. Tvrdi kako njegov izum vjerno oponaša razne arome 'od kruha i cvijeća do smrada Pariza iz 18. stoljeća'.

Četiri specijalizirana čipa ugrađena su u uređaj nazvan, prilično neoriginalno, oPhone. Čipovi se ponašaju kao 'tinta' za razne mirise, a promjenom načina strujanja zraka kroz uređaj, mijenja se i miris. Korisnik može poslati SMS i 'prikačiti' miris kojeg će primatelj poruke, uz pomoć oPhonea, moći osjetiti.

Edwards tvrdi kako svakom komuniciranju, koje ne uključuje osjet mirisa, nešto nedostaje: 'Velike je razlika između toga hoću li samo reći 'croissant' ili ću ti pritom pokazati i sliku peciva, te njegov miris.'

Profesor trenutno progovara s coffee shopovima i sličnim tvrtkama u kojima miris šalje snažnu poruku. oPhone će u prodaju krajem godine, a cijenu još ne znamo.

Korisno? Baš i ne, ali moglo bi biti zabavno. Umjesto fotke s godišnjeg odmora uz poruku 'Pogledaj kako je more lijepo', moći ćeš ekipi dodatno dizati tlak s 'prikačenim' mirisom i porukom: 'Kako li samo ovdje lijepo miriše - na sol, pijesak i lavandu'.

Izvor

Posljednja izmjena: 29.01.2014.
Možda će te zanimati i: