bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Termalne kamere hvataju bicikliste-prevarante na Tour de Franceu
‹ Fun novosti

Termalne kamere hvataju bicikliste-prevarante na Tour de Franceu 30.06.

Svijet profesionalnog biciklizma godinama se bori kako bi s ovog napornog sporta uklonio stigmu koja ga prati. Naime, mnogi su biciklisti uhvaćeni s prstom u dopingu ili u raznim mućkama, a sve kako bi pobijedili. Štoviše, neki od njih idu toliko daleko da u okvire bicikla ugrađuju motore kako bi bili što brži

Na ovogodišnjem Tour de Francu, koji počinje u subotu, po prvi put će se koristiti hi-tech termalne kamere kako bi se spriječilo varanje u vidu minijaturnih motora skrivenih u biciklima.

Tehnologiju će organizatorima ustupiti državna agencija za istraživanje atomske energije, a kamere će biti u stanju detektirati toplinu koju proizvode skriveni motori, pa čak i kad su ugašeni.

Thierry Braillard, zamjenik francuskog ministra sporta, najavio je kako će tamošnji parlament ove jeseni izglasati zakon prema kojem bi sportske prevare svih vrsta bile proglašene kaznenim djelima.

U travnju ove godine ekipa francuskog televizijskog programa Stade 2 objavila je kako su na utrkama u Italiji detektirali dva bicikla s ugrađenim motorima. Tehnologija koju su koristili zahtjeva snimanje bicikla iz neposredne blizine dok će se na Tour de Francu koristiti daleko napredniji uređaji.

Više od 4.000 testova sprovest će se pomoću kamera i tableta s posebnim softverom. Ovakvi uređaji mogu detektirati motore, magnete i električne baterije skrivene u okviru bicikla za manje od 30 sekundi.

Inače, Svjetske biciklistička federacija (UCI), u travnju je suspendirala belgijsku biciklistkinju Femke Van Den Driessche na šest godina. U njenom je biciklu, za vrijeme svjetsko prvenstva u ciklokrosu, pronađen pomoćni motor.

Van Den Driessche se branila tvrdnjom kako to nije njezin bicikl već da ga je posudila od prijateljice.

Nije joj pomoglo.

Izvor

Posljednja izmjena: 03.07.2016.
Možda će te zanimati i: