bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Tjedan dana bez interneta
‹ Fun novosti

Tjedan dana bez interneta 13.12.

Imamo jednostavno pitanje na koje tražimo jednako jednostavan odgovor. Možeš li izdržati tjedan dana bez interneta? Tjedan dana bez emaila, portala, smartfon servisa… Isti izazov postavljen je pred petoro internetskih ovisnika iz Engleske

Zamisli život bez interneta. Ovisi koliko ovisiš o nevidljivoj 'mreži svih mreža' i koliko vremena provodiš surfajući netom, bilo na računalu, smartfonu ili nekom trećem uređaju, ali bez obzira na to provodiš li sat ili 12 sati dnevno na netu, ne bi bilo lako odreći ga se. Internet je svud oko nas i za mnoge je život bez stalne 'prištekanosti' u nepregledan ocean informacija, skoro pa nezamisliv.

No, za sve postoji lijek pa tako i za internetsku ovisnost. Apstinencija garantirano liječi svaku ovisnost, ali treba smoći hrabrosti i reći NE. Filmska ekipa iz najveće britanske nezavisne reklamne agencije Mother London dala je priliku petoro internetskih ovisnika da pred kamerama pokažu kako je to provesti tjedan dana bez redovne doze 'online narkotika'.

Junaci priče mladi su ljudi, od bezbrižne tinejdžerice do profesionalca koji se Internetom služe i na poslu i kod kuće. Iako su svi bili prilično oprezni i sumnjičavi na početku eksperimenta, ubrzo su shvatili kako život bez interneta uopće nije tako loš. Opisali su svojevrstan osjećaj slobode i počeli primjećivati stvari koje su prije zanemarivali ili ignorirali.

Također, i njihovi bližnji su zamijetili promjenu te se počeli ponašati ljubaznije, jer naši junaci više nisu provjeravali Twitter ili mail svakih 60 sekundi za vrijeme ručka. Naravno, često su se našli u situaciji da im je zatrebala pomoć nekog od servisa na koje smo toliko navikli, poput Google Maps, ali snašli su se i bez njih. Baš onako kako smo živjeli prije 15-ak i više godina.

Na kraju priče, okupili se i priznali da, iako Internet ima mnoge dobre strane, itekako je naporno ostati 'u online điru', znati što se događa, što je fora, što se fura… Složili su se da je najvažnije naučiti razlikovati važne stvari od 'pozadinske buke' beskrajnog protoka informacija na internetu. Eh, kad bi to bilo tako jednostavno.

Posljednja izmjena: 13.12.2013.
Možda će te zanimati i: