bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Tko je bolji vozač – ti ili računalo?
‹ Fun novosti

Tko je bolji vozač – ti ili računalo? 09.08.

Nije rijetkost čuti da se ekipa s podsmijehom odnosi prema ideji samovozećih automobila. Kao, 'nema tog kompjutora koji može voziti bolje od mene'. Kad čuješ takvog lika daj mu da isproba ovu jednostavnu igricu i neka dokaže da može voziti bolje od stroja

Bliska budućnost u kojoj će, osim nas, cestama voziti i samovozeći automobili mogla bi donijeti mnoštvo problema. Naime, dovoljno je pokrenuti novu browser igricu pa se uvjeriti što jedan, jedini čovjek može učiniti na cesti prepunoj vozila kojima upravljaju računala.

Igra Error-Prone napisana je na hackatonu (natjecanju programera) kojeg je organizirao švedski Ured za promet. Error-Prone ti nudi 26 vozila označena slovima engleske abecede. Sva vozila voze u krug oko drveta, a pritiskom na bilo koje slovo na tipkovnici preuzet ćeš kontrolu nad vozilom označenim dotičnim slovom.

Nakon toga, pritiskom na dotično slovo daješ gas vozilu, a sve što moraš raditi je održavati razmak u koloni. Misliš da tako možeš voziti satima? Pokušaj – iznenadit ćeš se koliko ti malo treba da od uredne kolone vozila napraviš pravi dar-mar.

Igre nisu basne i obično nemaju pouku na kraju, ali ova je izuzetak. Pouka glasi – budućnost upravljanja vozilima pripada računalima, a na nama je da se zavalimo i uživamo dok nas samovozeći automobil vozi kamo god poželimo.

Izvor

Posljednja izmjena: 10.08.2015.
Možda će te zanimati i: