bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
U zatvor zbog emojija
‹ Fun novosti

U zatvor zbog emojija 16.06.

Planiraš li ljetovanje u Dubaiju možda će te zanimati da je tamo, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), na snazi zakon koji vrijeđanje putem društvenih mreža smatra kaznenim djelom. Emoji sa ispruženim srednjim prstom može te stajati pravo bogatstvo

Prema novom Zakonu o kibernetičkom kriminalu, državljani UAE-a mogu završiti u zatvoru i pritom platiti kaznu od 250.000 drahmi ili 450.000 kuna za svako vređanje ili psovanje putem smartfona ili interneta.

Nije tipfeler, niti greška u izračunu – 450.000 kuna ako u Dubaiju ili Abu Dhabiju nekom pošalješ pogrešan emoji ili ga pošalješ u rodni kraj dok se SMS-ate

Strani državljani nakon plaćanja kazne i odsluženja zatvorske kazne kao bonus bit će i deportirani iz te zemlje.

Da tamošnji zakonodavci misle ozbiljno dokazali su ovog tjedna kad su neimenovanog nesretnika osudili na maksimalnu novčanu kaznu zbog toga što je vrijeđao poznanika putem WhatsAppa.

'Slanje emojija s ispruženim srednjim prstom putem smartfona ili slične slike emailom, može te dovesti u nevolju', upozorava tamošnji odvjetnik i stručnjak za kazneno pravo Abdullah Yousef Al Nasir.

'To je kod nas kazneno djelo i zbog toga možeš dobiti drakonsku kaznu te odsjediti u zatvoru do tri godine.'

U travnju su u Dubaiju uhapšena tri muškarca zato što su policijskim kamerama pokazivali srednji prst, a lani je irski učitelj Conor Hayes deportiran nakon što je odslužio mjesec dana zatvora zbog psovke upućene policajcu.

Ono, ideš li u Dubai najbolje je pripaziti što SMS-aš, mailaš i govoriš. A da ipak odeš na Jadran? 

Izvor

Posljednja izmjena: 18.06.2015.
Možda će te zanimati i: