bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Umrežena kišna šuma
‹ Fun novosti

Umrežena kišna šuma 18.07.

Biolozi iz Portorika ne slušaju Taylor Swift, Rihannu ili Cecu na svojim mp3 playerima. Oni radije slušaju 'pjesmu' kišnih šuma premreženih mikrofonima, solarnim panelima, predpojačalima, iPodima… Prava hardverska džungla

Tropske kišne šume su prekrasna, ali ujedno i pomalo zastrašujuća mjesta. Skoro su neprohodne, a pod bujnim raslinjem vreba mali milijun neugodnih pa i opasnih životinja. Znanstvenici koji imaju zadatak pratiti stanje u takvim šumama nemaju lak posao. Osim toga, ugledati nešto golim okom u takvoj šumi graniči s nemogućim, pogotovo kad životinja koju tražite ne želi da je ugledate.

Ekipa sa Sveučilišta u Portoriku dosjetila se kako na lakši način pratiti što se događa u jednoj takvoj prašumi. Umjesto da svako malo kreću na ekspedicije te gube dane i tjedne na provlačenje vlažnim, zelenim paklom, oni su smislili ARBIMON (Automated remote biodiversity monitoring network).

ARBIMON je sustav koji pomoću baznih stanica u portorikanskoj kišnoj šumi 'sluša' sve što se događa oko njega i potom bežičnim putem podatke šalje znanstvenicima udobno zavaljenim u klimatiziranim uredima. Svaka bazna stanica sastoji se od mikrofona, pretpojačala, solarnih ploča, akumulatora koji služi kao baterija, rutera i iPoda! Sve je zapakirano u vodonepropusno kućište, a svaka bazna stanica može snimiti 144 minute audio zapisa dnevno.

Na kraju dana, sustav šalje prikupljene podatke bežičnom vezom u centralu koja potom internetom podatke prosljeđuje znanstvenicima. Poseban softver identificira životinje putem snimljenih zvukova, a znanstvenici, u stvarnom vremenu, dobivaju informacije o kretanju životinja na nekom području, njihovoj populaciji, promjenama i sl. a sve to bez da su zakoračili u šumu.

Umjesto da vrijeme troše na prikupljanje podataka oni ga sad koriste na pretvaranje tih, istih podataka u korisne informacije. Sigurni smo da pritom tu i tamo, za radnog vremena, provjere što ima novog na Fejsu ili bace rundu neke mrežne pucačine u uredu. I mi bismo na njihovom mjestu.

Izvor

Posljednja izmjena: 21.07.2013.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • <deleted> 19.07.2013. 14:48
  • Dragi moji (doslovni prevoditelji), rainforest je prašuma, a ne kišna šuma. Usput, ako vam kad naleti, ni rosewood nije ružino drvo.
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)