bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Urinomobitel
‹ Fun novosti

Urinomobitel 17.07.

Britanski su znanstvenici izmislili nov način punjenja baterija za mobače. Njihova tehnologija koristi 'snagu urina', a pritom stvara dovoljno električne energije za surfanje webom ili slanje poruka. Da, urina. Ne, nismo dobili sunčanicu :)

Znanstvenici sa Sveučilišta u Bristolu tvrde kako su razvili gorivu ćeliju MFC (microbial fuel power stack), koja pomoću bakterija rastvara urin i pritom stvara električnu energiju. Istraživanje je full ozbiljno, a rezultati su objavljeni u uglednom časopisu za fizikalnu kemiju. 'Nitko nikad nije iskoristio urin na ovaj način', kaže doktor Ioannis Ieropoulos s Bristol Robotics Laboratory.

'Ljepota ovog goriva je što ne ovisimo o prirodi, vodi, vjetru ili suncu već iskorištavamo otpad kako bi stvorili energiju', nastavlja Ieropoulos te dodaje, 'Možete biti sigurni kako zalihe urina neće nestati dok god nas ima'.

Engleski su stručnjaci uzgojili bakterije na anodama od ugljičnih vlakana pa ih potom stavili u keramičke cilindre. Bakterije razlažu kemijske spojeve iz urina koji prolazi kroz cilindre i pritom stvaraju električnu energiju. Struja se pohranjuje u kondenzator, a Ieropulos se nada kako će njihova goriva ćelija, veličine akumulatora, ubrzo postati praktičnija za korištenje.

'Cilj nam je napraviti uređaj koji se može nositi u džepu', objašnjava ovaj stručnjak grčkog porijekla. 'Trenutno, MFC stvara dovoljno energije za slanje SMS poruka, surfanje webom ili za kratak telefonski poziv. Koncept je testiran i stvar funkcionira. Preostaje nam samo usavršiti i rafinirati cijeli proces kako bi MFC mogao u potpunosti napuniti bateriju', uvjerava nas Ieropoulos.

Zvuči ekološki iako ne i prilično higijenski. Tko zna, možda ćemo za koju godinu umjesto klasičnog punjača koristiti MFC. U svakom slučaju, bit će jeftinije i više nam se nikad neće dogoditi da u blizini nema struje. Osim, eventualno, u nekoj pustinji.

Izvor

Posljednja izmjena: 17.07.2013.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • crna1kava 17.07.2013. 21:53
  • kuda ste vi društvo zaglavili,čak u urinu,tko zna možda za koju godinu i u kakicu.Stvarno čudaci ti znanstvenici!?
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)