bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Uslugom protiv pirata
‹ Fun novosti

Uslugom protiv pirata 03.09.

Dvije velike TV mreže, australski ABC i američki HBO, napokon su shvatile kako se protiv 'piratluka' ne isplati boriti tužbama, prijetnjama i zastrašivanjem već da potrošačima treba dati ono što žele. Bolje ikad nego nikad

Budimo iskreni, svi smo bar jednom u životu skinuli neku pjesmu, igru, film ili seriju s neta. Zašto to radimo? Nije da smo lopovi već najčešće naprosto nemamo izbora. Gdje pogledati novi kino-hit kad kina danas postoje samo u velikim gradovima, a videoteke su postale 'prošlo svršeno vrijeme'. Pratiš neku hit-seriju? Načekat ćeš se da je neka od naših televizija otkupi. Netflix nemamo i što ti drugo preostaje nego na Pirate Bayu potražiti zadnju epizodu 'CSI Burkine Faso' ili 'Kućanica u štiklama protiv Godzille '.

Ovo nije slučaj samo kod nas već i u puno razvijenijim zemljama. Većina skida torrente jer nema drugog izbora. Ustvari, postoji još jedan podjednako dobar razlog za piratluk. Mi, nova generacija potrošača, odrasli uz televizore i računala naučili smo da dobijemo nešto kadgod to poželimo. Prošla se vremena kad su klinci svaku večer u 19:15 religiozno sjedili ispred televizora i čekali crtić, doba kad se znalo da nakon crtića ide dnevnik, pa sport i prognoza, da su dobri filmovi subotom navečer, a da se nogometni prijenosi prate isključivo nedjeljom na radiju. Mi kad nešto poželimo, to želimo sad i odmah. Nemamo vremena kako bismo jednom ili dvaput tjedno, u točno određeno vrijeme, čekali novi nastavak serije koju pratimo. Dajte nam epizode, filmove, glazbu, igre... kad poželimo, a sav taj komfor i takvu mogućnost izbora rado ćemo platiti.

Nakon godina bezuspješne borbe anti-piratskim reklamnim kampanjama i sudskim tužbama neke produkcijske kuće napokon su shvatile u kojem grmu leži pirat. Prvi korak napravio je američki HBO, tv kuća prisutna i u Hrvatskoj, ali samo putem pretplate. Ako nemaš satelit, IPTV ili kablovsku, zaboravi 'Igru prijestolja', 'Okus krvi', 'Protuudar' i sve ostale odlične HBO serije.

Njihova 'Igra prijestolja' najpiratiziranija je tv serija u povijesti. Finale druge sezone u Americi je gledalo 4,2 milijuna gledatelje, a skoro isto toliko (3,9 milijuna) je slijedećih dana seriju skinulo putem torrenta. U HBO-u su se zamislili i odlučili na povlačenje pravog poteza. Potrošačima u Skandinaviji omogućit će gledanje HBO programa bez plaćanja pretplate. Sav program bit će dostupan 'on demand' putem interneta. Prvo Skandinavija, a nakon što eksperiment uspije i ostatak svijeta.

Sličan potez povukao je i australski ABC. Australci obožavaju 'Doctor Who', ali epizode te serije u Australiji se prikazuju sa šest dana kašnjenja u odnosu na Veliku Britaniju. To je rezultiralo velikim brojem 'pirata' - fanova serije koji su nove epizode htjeli odgledati što prije, a ne čekati rezervirani termin na televiziji. Rezultat? Prvu epizodu dostupnu online pogledalo je 76.000 gledatelja. U ABC-ju su oduševljeni i planiraju i ostali tv program ponuditi putem svog online servisa.

Sve je to divno i krasno, ali što je s Hrvatskom? Imamo IPTV, 'on demand' videoteke, ali još uvijek nam nedostaje kvalitetnog sadržaja, a svi znamo da je sadržaj kralj. Ne zanimaju nas 'on demand' turske sapunice, reprize dnevnika, niti kulinarski reality program. Dajte nam Baratheone i Starkove, vampire i vukodlake, geekove i luzere, smijeh i suze, dajte nam dobar sadržaj!

Posljednja izmjena: 03.09.2012.