bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Uvjetna kava za bezuvjetni optimizam
‹ Fun novosti

Uvjetna kava za bezuvjetni optimizam 31.05.

Male stvari ponekad su i više nego dovoljne da uljepšamo svoj mali kutak svemira. Stvari poput uvjetne kave koja polako osvaja kafiće širom Europe. Plati caffè sospeso unaprijed i uživaj u saznanju da će netko kasnije uživati u toj kavi

Nezaposlenost i neimaština često na površinu 'izvuku' ono najbolje u nama – solidarnost, darežljivost i neuništivi optimizam. Jedna takva solidarna i darežljiva tradicija, nastala prije više od 100 godina u Napulju, polako osvaja naš kontinent. Caffè sospeso ili 'uvjetna kava' omogućava svima da iskažu dobri duh zajedništva. Dovoljno je u kafiću platiti kavu viška, kavu koju nećeš popiti, ali će je zato popiti netko drugi, netko tko si ne može priuštiti desetak kuna za nešto tako obično i svakodnevno poput šalice kave.

U Napulju je caffè sospeso doveden do savršenstva. Konobari imaju posebne dnevnike u kojim vode evidenciju koliko uvjetnih kava imaju 'na lageru', a gosti koji naručuju caffè sospeso nikad neće naručiti ovakvu kavu, ako imaju dovoljno novca u džepu.

Elegantan je to način za iskazivanje dobročinstva, anonimni ritual u kojem darovatelj i darovani ne vide jedan drugoga. Iako je ovaj običaj star stotinjak godina, neko vrijeme bio je zaboravljen, a sjetili bi ga se samo za vrijeme božićnih blagdana. No, u zadnje vrijeme sve više Napolitanaca, Talijana i Europljana plaća uvjetnu kavu. Bugarska, Španjolska, Francuska… samo su neke od država koje su prigrlile caffè sospeso.

Uvjetnu kavu možeš platiti i u nekim hrvatskim kafićima. Ako u tvom kafiću još uvijek ne služe caffè sospeso, porazgovaraj s vlasnikom i uvjeri ga da prihvati ovaj prekrasan običaj. Uljepšat ćeš dan sebi, ali i mnogim drugima, neznancima kojima ispijanje kave na terasi kafića predstavlja luksuz.

Podijeli caffè sospeso, ali ne zaboravi podijeliti i dnevnu dozu optimizma sa svima nama. Tko zna, možda baš ti osvojiš mobitel Sony Xperia E,  majice, bedževe… Optimistično? Svakako. :)

Izvor

Posljednja izmjena: 31.05.2013.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • Kvrga 03.06.2013. 17:43
  • Ah...lagano mi je muka od ove sladunjavosti.
    To su vjerojatno ponovo progurali yuppiei s wall streeta nakon što su upropastili cijelo svjetsko gospodarstvo i za to pokupili debele bonuse, da operu prljavu savjest...zbljuv...
    Ne tražim milostinju niti bi je dao.
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)