bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
VBD - višenamjensko božićno drvce
‹ Fun novosti

VBD - višenamjensko božićno drvce 30.11.

Božićna drvca neizostavan su ukras i obilježje Božića. Ima nešto u odabiru i ukrašavanju drvca, neka tajna veza koja zbližava i povezuje obitelj. Pa, Božić je pred vratima, trebao bi početi razmišljati o kupovini novog drvca. Može jedno od aluminija?

Nedavno smo pročitali kako je kupovina pravog, uzgojenog božićnog drvca ekološki prihvatljivija od umjetnog. Ne čudi nas takvo što, jer s obzirom da umjetna drvca uglavnom rade u Kini, bogtepitaj od čega sve ne, prilično smo sumnjičavi prema svim tim plastičnim imitacijama života.

Inače, običaj ukrašavanja drvca na Božić nastao je u sjevernoj Njemačkoj sredinom 16. stoljeća, ali se u ostale krajeve Europe, pa i kod nas, raširio tek prije nekih 150 godina. Zanimljivo je da su se nekad drvca ukrašavala voćem, cvijećem i ukrasima od slame, a kako je rastao standard voće su zamijenile šarene điđe-miđe koje 350 dana u godini skupljaju prašinu u ormaru da bi ih na Badnjak iznijeli i ponosno 'aranžirali'.

Božićno drvce u pravilu je crnogorično drvo, a najčešće se koriste obična jela, obični bor, Pančićeva omorika i srodne četinjače. Naravno, uvijek možeš kupiti živo drvce u loncu pa ga poslije Božića presaditi van. Spominjali smo i umjetna drvca koja su se nekad izrađivala od svinjske dlake, a danas ih uglavnom proizvode od sveprisutnog PVC-a. Ovakva drvca jesu praktična i mogu se koristiti više godina zaredom, ali to je njihova jedina prednost.

I na kraju, za sve one koji vole biti drugačiji tu su takozvana dizajnerska drvca. Ovakvi skupi i unikatni božićni ukrasi često se izrađuju od nestandardnih materijala, poput stakla ili aluminija. Aluminij je za svoju minimalističku blagdansku ideju izabrao i argentinski dizajner José Manuel Rebert Alarcon.

Neugledna aluminijska ploča na prvi pogled nema nikakve veze s Božićem. No, u svega par sekundi aluminijski disk pretvara se u neobično božićno drvce, a na kupcu je samo da povješa ukrase. Kad Božić prođe, lijepo sklopiš drvce i ploču koristiš kao podmetač, kao ukras ili kao tanjur za voće. Ovo višenamjensko čudo još je u fazi prototipa, ali uvijek možeš poslati email José Manuelu i pitati ga pošto komad božićnog aluminija.

Posljednja izmjena: 30.11.2012.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • Oko 30.11.2012. 16:30
  • dizajner, ko dizajner.. nakon nekoliko upotreba/savijanja aluminij puca na spoju.. osim ako se nakon svake upotrebe termicki obradi..

    fora, ali nije prakticno..
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)