bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Velika i tajna internetska predstava
‹ Fun novosti

Velika i tajna internetska predstava 26.11.

Daleko od očiju javnosti, netko već dvije godine na internetu postavlja zagonetke koje pokušavaju riješiti mnogi kriptografi, teoretičari zavjera i lumeni. No, najveća zagonetka je što nitko nema pojma tko stoji iza Cikade 3301 i čemu sve to uopće služi

Joel Eriksson, 34-godišnji računalni analitičar iz Švedske, jedne je zimske večeri u siječnju prošle godine ubijao vrijeme surfajući netom. Na jednom internetskom forumu naišao je slijedeću poruku ispisanu bijelim slovima na crnoj pozadini: 'Bok. Tražimo iznimno inteligentne pojedince. Kako bi ih pronašli, osmislili smo test. U ovoj je slici skrivena poruka. Pronađi je i povest ćemo te na put da nas pronađeš. Veselimo se susretu s nekolicinom koja će se probiti do nas. Sretno.' Poruka je bila potpisana samo s brojem '3301'.

Eriksson, ujedno i stručnjak za IT sigurnost te kriptografiju, odmah se bacio na posao razbijanja šifre. Nakon par minuta obrade slike digitalnom stenografijom, tehnikom skrivanja podataka u datotekama, Eriksson je pronašao ime 'Tiberije Klaudije Cezar' i niz besmislenih slova. Odmah je pomislio da bi se odgovor mogao skrivati u Cezarovoj šifri, jednostavnom načinu kriptografije u kome se svako slovo teksta zamjenjuje odgovarajućim slovom abecede, pomaknutim za određeni broj mjesta. Klaudije je bio 4. rimski car, Eriksson je pomaknuo broj slova za četiri i ubrzo pronašao web adresu skrivenu u originalnoj slici.

Zadovoljan brzo riješenom zagonetkom, ukucao je adresu u preglednik i ugledao sliku patke s porukom: 'Ups, namamili smo te. Izgleda da ne znaš kako pronaći poruku.'

'Ako je nešto prejednostavno, brzo izgubim interes', prisjeća se Eriksson i dodaje, 'No, ovaj izazov bio je teži od obične Cezarove šifre. Navukao sam se.'

Eriksson tada nije niti slutio da se pridružio otkrivanju jedne od najvećih tajni interneta – potrazi u kojoj sudjeluju mnogi širom svijeta, ne samo na internetu već i na brojnim fizičkim lokacijama. Sudionici su morali rješavati zagonetke iz teorije brojeva, filozofije i klasične glazbe, a ponekad je bilo potrebno poznavati i okultno ili cyberpunk poeziju.

Izazov je ubrzo postao poznat kako 'Cikada 3301', a nitko ne zna tko stoji iza njega i koji mu je krajnji cilj. Neki tvrde kako je riječ o moćnom, tajnom društvu, drugi su uvjereni kako na ovaj način tajne službe regrutiraju nove članove, a treći smatraju kako je 'Cikada 3301' početak novog, svjetskog poretka.

Nakon što je pronašao web stranicu s patkom i podrugljivom porukom, Eriksson je dobio novi podstrek da nastavi. Slijedećih dana zagonetke su postajale sve kompleksnije, a ubrzo su se počeo pojavljivati zajednički motiv – slike cvrčaka (cikada), po kojima je izazov dobio ime. Naime, cvrčci veći dio života provode u zemlji kao larve, a neke vrste van izlaze tek nakon 13 ili 17 godina. Matematičari će primijetiti da su 13 i 17 prosti brojevi, baš kao i 3301 te mnogi drugi brojevi koji se pojavljuju u izazovu.

Zagonetka je Erikssona potom dovela do opskurne pjesme SF pisca Williama Gibsona. 'Agrippa' je objavljena 1992. godine, na 3,5 inčnoj disketi koja je bila podešena tako da obriše pjesmu nakon prvog čitanja. Ubrzo su se potrazi priključili brojni korisnici 4chana, foruma na kojem se, navodno, pojavila prva poruka Cikade.

Trag je potom vodio do telefonskog broja u Teksasu, Javila se automatska sekretarica i poručila kako treba pronaći proste brojeve u originalnoj poruci. Nakon što su ih zbrojili, sudionici su došli do brojčane web adrese i stranice s velikom slikom cvrčka i satom koji odbrojava. Odbrojavanje je završilo 9. siječnja 2012., a na web stranici se tada ukazalo 14 GPS koordinata širom svijeta, od Varšave i Seula do Havaja i Arizona. Na tim lokacijama pronađeni su posteri sa slikom cvrčka i QR kodom. QR kod je ukazivao na TOR adresu (The Onion Router), skrivenu internetsku mrežu (darknet) kojom se služe mnogi sumnjivi tipovi i organizacije. Ovdje je trag završavao.  

Pronađena web stranica ubrzo je zatvorena s porukom 'Želimo samo najbolje, a ne one koji ih prate'. Najbolji su, navodno, dobili mailove s daljnjim uputama. Što točno piše u tim porukama, nitko još nije otkrio. Eriksson nije bio među najbržima, jer je spavao u trenutku otkrivanja zadnjeg koraka, ali nije odustajao čak ni kada je na Redditu, par tjedana kasnije, objavljena slijedeća poruka: 'Pozdrav. Pronašli smo osobe koje smo tražili i tako je naše putovanje završilo. Zasad.'

Godinu dana kasnije, 4. siječnja 2013., pojavila se nova poruka Cikade s novom zagonetkom. Ovaj put zagonetke su uključivale datoteku od 130Mb u kojoj je bilo na tisuće prostih brojeva, proučavanje knjige engleskog okultista Aleistera Crowleyja te pronalaženje tragova u pjesmi 'The Instar Emergence' koja počinje zvukom cvrčanja cvrčaka.

I opet su sudionici tragove pronalazili širom svijeta, i opet su završili na TOR-u, i opet je samo nekolicina najbržih dobila privatne poruke za nastavak igre, a ostali, među i njima Eriksson, čekaju 4. siječanj slijedeće godine i novu zagonetku. Nadaju se da će baš oni među prvima riješiti novi izazov, ući u tajno društvo odabranih i dobiti odgovore na brojna pitanja koja imaju.

Osim odgovora, sudionike najviše zanima sama svrha ove zagonetke. Uvjereni su da će, kad pronađu odgovor, saznati tko stoji iza 'Cikade 3301' i zašto si je dao toliko truda, vremena i novca na regrutaciju par lumena.

Nije da i nas ne zanima u čemu je fora, ali nekako nam sve to smrdi na najobičniji...

Izvor

Posljednja izmjena: 27.11.2013.
Možda će te zanimati i: