bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
VHS YouTube
‹ Fun novosti

VHS YouTube 15.04.

Danas je 57. godišnjica prve komercijalne upotrebe video vrpce. Drugim riječima, VHS slavi 57. rođendan. Pomalo opskurna godišnjica koja bi prošla potpuno nezapaženo da je na jedinstven način nije odlučio obilježiti YouTube

Svi oni koji se sjećaju VHS-a, neka dignu ruke. Jedna, dva, tri… to smo i mislili, sve nas je manje. :( Nekad je 'video' bio nezaobilazni gadget u svakom kućanstvu, tik do velikog, 'kutijastog' televizora u boji, pokriven tabletićem kojeg nam je poklonila baka, a sve to nalazilo se na 'custom made' ormariću koji je skrivao kolekcije crtića i pornića na VHS kazetama. Good times.

Tako, sad kad smo odradili preporučenu dozu nostalgije za ovaj mjesec, vraćamo se u sadašnjost. VHS danas imaju rijetki, a videoteke su propale jer filmove 'posuđujemo' na torrentima. No, svi oni koji su odrasli uz VHS sjećaju se 'vrhunske' kvalitete slike, pogotovo kad bi film bio prekopiran nekoliko puta.

YouTube nam je omogućio povratak u djetinjstvo implementacijom nove opcije na neke video klipove. Pritiskom na ikonicu video kazete (dolje desno) poseban VHS filter vratit će video u ljute osamdesete. Sve je tu – 'pucketanje' slike, distorzija i smetnje. Još kad tome pridodaš odličnu disco muziku... Damn, opet nas pere nostalgija.

Nažalost, ne postoji lista video klipova na kojima je ova opcija dostupna, a druga loša vijest je da će ovu opciju Google nakon nekoliko dana ukloniti. Eto, uživaj u VHS YouTubeu dok traje i sjeti se kako je to bilo nekad.

Izvor

Posljednja izmjena: 15.04.2013.
Možda će te zanimati i: