bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Virtualni pogled od kojeg zastaje dah
‹ Fun novosti

Virtualni pogled od kojeg zastaje dah 25.06.

Najviša građevina na svijetu, Burj Khalifa, nalazi se u Dubaiju. Visoka 829,8 metara, Burj Khalifa prava je turistička atrakcija. Posjetitelji prvenstveno dolaze zbog nevjerojatnog pogleda kojeg sad možeš 'doživjeti' i bez posjete Dubaiju

Neki stari, morski vuk, koji u Dubaiju nije bio 30-ak godina, danas bi ostao šokiran da ponovno uplovi u luku ovog grada u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Dubai je od male trgovačko-ribarske luke prerastao u grad prepoznatljiv po mnogim arhitektonskim čudima i to, praktički, preko noći. Silno bogatstvo koje se slijeva u Dubai pretočeno je u spektakularne građevinske projekte. Najveći i najprepoznatljiviji, svakako je Burj Khalifa.

Burj Khalifa je neboder u pravom smislu te riječi. Građevina visoka 829,8 metara doslovno 'dere' nebo, a svojim dimenzijama ostavlja bez daha sve one koji je prvi put ugledaju. No, to nije ništa naspram pogleda koji se pruža s vidikovaca impozantnog nebodera. Nažalost, najviši katovi zatvoreni su za posjetitelje, ali i otvoreni vidikovac na 452 metra visine više je nego dovoljan da se sagledaju cijeli Dubai te Perzijski zaljev i pustinja koji ga okružuju. Kartu za vidikovac potrebno je rezervirati danima, pa i tjednima unaprijed, ali gužve je nemoguće izbjeći.

Svi mi koji ne planiramo tako skoro posjetiti Dubai ipak nećemo ostati uskraćeni za pogled koji obara s nogu. Naime, Google je ovih dana u svoj Google Street View dodao i Burj Khalifu. Sad možeš 'hodati' ulicama Dubaija u Street Viewu, a kad dođeš do najviše zgrade na svijetu možeš se 'popeti' gore i uživati u pogledu.

Google je angažirao alpiniste koji su se tri dana pentrali po Burj Khalifi kako bi korisnicima Google Mapsa dočarali pogled s 80. kata i sa spomenutog vidikovca na 124. katu.

Trkni na Google Maps, nađi Dubai i baci pogled s Burj Khalife. Priznaj, nije loše, ali nama je još uvijek puno draži i ljepši pogled sa Sljemena ili Marjana. Premalo je zelene, a previše žute boje u tom Dubaiju.

Izvor

Posljednja izmjena: 25.06.2013.
Možda će te zanimati i: