bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Vratili mu @N
‹ Fun novosti

Vratili mu @N 26.02.

Naoki Hiroshima u siječnju je ostao bez Twitter nadimka. Događa se, stvar je u tome što Naoki ima poprilično jedinstven 'handle' koji vrijedi najmanje 50.000 dolara. Nakon skoro dva mjeseca natezanja, Twitter mu je ipak vratio @N

Tviteraši znaju koliko je važan jedinstven i lako pamtljiv 'handle'. Naravno, prvi pobornici Twittera ugrabili su najbolja imena, pa je tako Japanac Naoki Hiroshima imao itekako jedinstven i fora nadimak - @N. Tvrdi kako su mu brojne tvrtke i pojedinci ponudili pravo, malo bogatstvo za taj 'handle', ali on ih je sve redom odbijao.

Ono u čemu nisu uspjeli zainteresirani kupci, uspjelo je neimenovanom, uvjetno rečeno, hakeru. Uvjetno zbog toga što se vješti haker služio isključivo metodama socijalnog inženjeringa kako bi došao do Naokijevog korisničkog računa na Twitteru. Haker je jednostavnim telefonskim pozivom PayPalu uspio doći do zadnja četiri broja Naokijeve kreditne kratice, a ta četiri broja bila su dovoljna da GoDaddy (najveća američka web hosting tvrtka) hakeru omogući poništavanje zaporke za pristup web stranicama nesretnog Japanca.

Nakon toga, haker je u rukama imao pristup svim Naokijevim web stranicama, blokirao je Japanca i zatražio da mu preda @N korisnički računa na Twitteru. Naoki nije imao izbora, hakeru je dao zaporku za Twitter, a za uzvrat je ponovno dobio pristup svojim web stranicama. Cijelu priču možeš pročitati ovdje.

Naravno da je Naoki odmah kontaktirao Twitter kojemu su trebala skoro dva mjeseca da istraži cijeli slučaj i na kraju @N vrati originalnom vlasniku. U Twitteru nisu željeli komentirati cijeli slučaj, a još manje u PayPalu i GoDaddyju. Sasvim razumljivo, iako prilično neprofesionalno.

Izvor

Posljednja izmjena: 26.02.2014.
Možda će te zanimati i: