bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
YouTube trash kino
‹ Fun novosti

YouTube trash kino 31.08.

Fanovi trasha, radujte se! Troma, produkcijska kuća poznata po snimanju trash filmova na kamione, postavila je 150 filmskih 'remek djela' na YouTube. Sada svatko može uživati u neponovljivim klasicima 'Poultrygeist', 'Zombiegeddon'...

Osamdesete godine prošlog stoljeća bile su vrhunac svega i svačega, a ponajviše trasha. Na svaku dobru pjesmu ili dobar film snimljeno je deset loših. Iskreno, većina tih 'loših' pjesama i filmova još uvijek je miljama ispred smeća kojim nas zatrpavaju danas. Tada smo imali sapunice poput Dallasa i Dinastije, a sad gledamo Sulejmane i Asije. Više smo gledali, a manje slušali, sisate 'pevaljke' Sabrinu i Samanthu Fox i znali da je u pitanju smeće od muzike kojeg nam nitko nije pokušao servirati kao umjetnost.

Možemo i o filmovima. Trash filmove nam danas prodaju pod A produkciju. Koštaju stotine milijuna dolara i vrte se u 3d tehnologiji, a još uvijek se ne mogu mjeriti s 'remek djelima' iz 80-ih. Recimo, Toxic Avenger. Blesava horor-komedija o luzeru koji upadne u bačvu s otrovnim otpadom i mutira u čudovište iznimne snage i velikog srca najpoznatiji je film produkcijske tvrtke Troma Entertainment.

Troma je osamdesetih proizvodila filmove kao na pokretnoj traci, a većina filmova snimljena je u par tjedana s minimalnim budžetom. U Tromi su zbog štednje istu scenu često koristili u više filmova. Na primjer, eksplozija automobila iz filma Sgt. Kabukiman N.Y.P.D korištena je u svim ostalim Trominim filmovima u kojima je radnju trebalo 'podebljati' ponekim dizanjem u zrak.

U četerdeset godina povijesti tvrtke Troma je producirala na stotine filmova od kojih su skoro svi opaki trash. Donedavno je te filmove bilo nemoguće pronaći, osim na rijetkim i skupim DVD izdanjima, ali sada svatko može 'uživati' u filmskim majstorijama redatelja i glumaca koji su došli do samog dna filmske industrije. Naime, Troma je svečano otvorila YouTube kanal s više od svojih 150 filmova.

Ima tu svega, od klasika trasha iz 40-ih (Abbot and Costello: Jack and the Beanstalk, Bela Lugosi u The Corpse Vanishes ili The Invisible Ghost) do recentnijih trash ostvarenja (Space Zombie Bingo!, Dead Dudes In The House ili Rockabilly Vampire).

Naravno, većina ovih filmova obiluje nepotrebnim nasiljem, hektolitrima krvi i specijalnim efektima na razini igrokaza u vrtiću, ali u tome je čar trasha. Gledanje trasha iziskuje otvoren um, smisao za humor, puno kokica i dobro društvo. U takvom okruženju trash postaje zabavan, a granice lošeg isprepliću se s granicama genijalnog.

Ubuduće, kad nema ništa na televiziji ili kad si poskidao i odgledao sve epizode serija koje pratiš, navrati na Troma YouTube kanal. Gledat ćeš u čudu sve to 'smeće', u nevjerici odmahivati glavom, smijati se i pitati se kako je nekom moglo pasti na pamet snimiti takvo što. Trash me, baby!

Posljednja izmjena: 31.08.2012.