bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Zaustavi se vjetre, pita' bi te nešto
‹ Fun novosti

Zaustavi se vjetre, pita' bi te nešto 31.07.

Informacija o brzini vjetra većini ne znači ništa, ali je zato itekako važna nautičarima, paraglajderima ili windsurferima. Svi oni sad mogu 'uštekati' Vaavud u svoj smartfon i odmah saznati sve o vjetru – smjer, brzinu, boju očiju, horoskopski znak…

Dva mlada Danca i jedna Dankinja imaju sjajan hobi – kitesurfing. Maria, Thomas i Andreas stalno su u lovu na vjetar kako bi mogli provoditi sate zmajareći morskim prostranstvom. U neprestanoj potrazi za vjetrom, primijetili su kako niti jedan gadget za mjerenje brzine vjetra ne zadovoljava moderne standarde - ili su preglomazni ili preskupi.

Mislili su, mislili i smislili. Početkom godine pokrenuli su Kickstarter kampanju i skupili 31.600 eura, više nego dovoljno za početak proizvodnje Vaavuda. Vaavud je pravo čudo ingenioznosti i jednostavnosti. Riječ je o vjetromjeru izrađenom od čvrste plastike, a fora je što ne sadrži nikakve skupe, elektroničke dijelove. U vrhovima dva kraka nalaze se magneti, a brzinu vjetra izračunava smartfon pomoću magnetometra.

Ne može se pokvariti, praktički je neuništiv, a jedina mana mu je što ga je lako zagubiti. Kad ti zatreba, izvadiš iz pripadajuće torbice, utakneš u port za slušalice, pokreneš app i za nekoliko sekundi znat ćeš iz kojeg smjera i kojom brzinom vjetar puše. I ne samo to, aplikacija podržava dijeljenje podataka pa u svakom trenutku možeš vidjeti podatke ostalih korisnika Vaavuda. Sjajno za planiranje brzinskih paragliding ili windsurfing izleta.

Vaavud mjeri brzinu vjetra od 1 do 25 m/s, možeš ga kupiti po cijeni od 40 eura, a podržava iPhone, iPad i Samsung Galaxy mobače.

Posljednja izmjena: 31.07.2013.
Možda će te zanimati i: