bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
How to
Kako do besplatnog pristupa Fejsu
‹ How to

Kako do besplatnog pristupa Fejsu 09.07.

Mobitel bez Facebook aplikacije je kao burek bez sira – može i s mesom, ali to naprosto nije to. Nego, znaš da se Fejsu putem smartfona može pristupiti bez naplate prometa? No, to ne znači da nećeš potrošiti niti lipe, ali za to su krive ostale aplikacije

Sigurni smo da i ti, baš poput nas, više puta dnevno provjeravaš što ima novog na Fejsu. Naravno, svaki put kad pristupiš Facebooku, tvoj mob se spaja na internet i počinje trošiti podatkovni promet koji se naplaćuje. Dobra vijest je da se Facebooku može pristupiti bez naplate prometa podataka, putem takozvanog zero Facebooka. Loša vijest je da će tvoj mob, bez obzira što je Fejs besplatan, i dalje, onako poskrivećki, komunicirati putem interneta s raznim serverima i tako trošiti podatkovni promet.

Za takvo što nisi kriv ti, niti mi, već tako naprosto funkcioniraju mobilni operativni sustavi. Naime, uključiš li podatkovni promet na svom mobu, a želiš li na 'zero' Fejs, mobitel će stalno u pozadini provjeravati ažuriranja aplikacija, GPS lokaciju zbog geo-lokacije na fotografijama i kvalitetnijeg mobilnog signala te sl.

Svaki put kad instaliraš neku aplikaciju i dozvoliš joj pristup internetu, ona će u pozadini veselo provjeravati sve ono što su joj tvorci naumili, bez da te pita što ti misliš o tome. Dao si joj dozvolu prilikom instalacije, sjećaš se?

Da ne kompliciramo, pristup zero Facebooku na smartfonima možeš ostvariti putem bilo kojeg mobilnog web preglednika, a dovoljno je ukucati: http://zero.facebook.com/ ili http://0.facebook.com/. Napominjemo da je pristup zero Facebook stranici besplatan, ali će se naplatiti dodatna spajanja na Internet.

Što to znači? Ako na računu imaš love, naplatit će se pozadinsko spajanje. No, da zaobiđeš ovaj problem, najbolje je da aktiviraš bonbon Internet paket – imaš ga već od 10 kn i uključuje 120 MB, a onda će ti se spajanje obračunavati unutar paketa i neće ti skidati lovu s računa. 120 MB je više nego dovoljno za sva 'čarobiranja' koja tvoj mob radi u pozadini dok ti visiš na Fejsu.

Sve ovo radi i na starim Nokijama s Opera Mini preglednicima, samo je pristup zero Fejsu malo kompliciraniji. Dakle, odeš na Izbornik -> Mediji -> Music player -> Idi u Music player -> Opcije -> Preuzimanja -> Idi na adresu -> Upišeš http://0.facebook.com

Želiš li zero Facebook postaviti u favorite, nakon što si ga otvorio pomoću Music Player trika, odaberi Opcije > Dodaj u Web usluge > Sljedeći put kada hoćeš otvoriti favorit > Izbornik > Internet web n walk -> Web usluge -> Facebook.

Pitaš se zašto Fejsu na starim Nokijama pristupamo preko Music Playera? Jednostavno, zato što se surfanje Opera mini preglednikom dodatno naplaćuje, jer sav promet ide preko Opera servera. Ovako, zaobilaziš još jedan nepotreban trošak.

Da rezimiramo, pristup zero Facebooku je besplatan, ali pozadinska spajanja nisu. Čim na mobitelu uključiš podatkovni promet, aplikacije i sam uređaj počet će koristiti internetsku vezu za ažuriranje, GPS i slične stvari. Naplatu toga možeš izbjeći koristeći Internet paket.

Kad nemaš novaca na mobitelu, niti Internet paket, mobitel se neće moći ažurirati u pozadini, ali će ti dozvoliti surfanje zero Facebookom (ako ne od prve, samo ugasi i upali mobitel).

To bi bilo to. Uživaj na Fejsu, a ako imaš dodatnih pitanja slobodno cimni cure i dečke iz naše korisničke podrške, bilo online, na Fejsu, Twitteru ili na forumu.

Pusa.

Posljednja izmjena: 09.07.2014.
Pitanja i komentari
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)