bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Recenzije
Sony Xperia E1 – u ritmu muzike
‹ Recenzije

Sony Xperia E1 – u ritmu muzike 20.06.

Svi koristimo mobitele i za slušanje glazbe, jelda? To znaju i u Sonyju, korporaciji koja desetljećima živi od proizvodnje vrhunskih audio uređaja. Stečeno iskustvo upotrijebili su i pri izradi Xperije E1 – mobitela koji glazbu stavlja na prvo mjesto

Iako mob često koristimo za slušanje glazbe, rijetko nas zanimaju glazbene mogućnosti željenog uređaja. Važniji su nam fotić, memorija, dizajn i sve ostalo od kvalitete zvuka i glazbenog softvera na smartfonu. Valjda je tomu tako, jer očekujemo da moderan smartfon podrazumijeva i kvalitetan glazbeni player.

Očekujemo, ali se često i razočaramo. Na mnogim je uređajima glazbeni player ispodprosječna aplikacija koju valja čim prije zamijeniti boljom s Google Playa. S druge strane, imamo mobitele poput Sonyjeve Xperije E1 na kojima je sve podređeno uživanju u glazbi, u svakom trenutku i na svakom mjestu. Xperia E1 slijedi dugu liniju uspješnih uređaja za 'konzumaciju' glazbe koji dolaze iz Tokija. Sony je neprikosnoven kad su u pitanju audio te video tehnologija i od uređaja s njihovim znakom možemo očekivati kvalitetu, pouzdanost i funkcionalnost.

Niti Xperia E1 nije izuzetak. Sony je ovim modelom želio ponuditi jeftin, ali performansama iznadprosječno dobar uređaj, namijenjen prvenstveno korisnicima koji mobitel često koriste za slušanje glazbe. Već na samom kućištu E1, izrađenom od crne plastike, vidljiva je ovakva Sonyjeva filozofija. Na vrhu uređaja nalazi se veliki Walkman gumb pomoću kojeg se s bilo kojeg ekrana, pristupa glazbenom playeru.

Nešto duži pritisak na spomenuti gumb pokreće Walkman aplikaciju, kratak pritisak pokreće ili pauzira zadnju pjesmu, a dvostruki pritisak prebacuje na slijedeću pjesmu. Naravno, funkcije Walkman gumba moguće je podesiti pa možeš ubaciti još pregršt naredbi za upravljanje playerom. Gumb je lako dosegnuti palcem dok mobitel držiš u jednoj ruci, uostalom kao i cijeli zaslon. Xperia E1 je iznenađujuće laka (120 g), a pomalo jeftin izgled plastike zavarava, jer uređaj dobro leži u ruci i odaje dojam čvrstine te kvalitete.

Donji dio poleđine uređaja rezerviran je za relativno velik zvučnik koji daje više nego pristojan sound. Štoviše, E1 može poslužiti i za puštanje glazbe na manjim feštama, zahvaljujući xLOUD, ClearAudio+ i ClearBass tehnologijama, a u Sonyju se kunu kako ovaj mališan može proizvesti zvuk jačine 100 decibela!

Zaslon od 4 inča, rezolucije 800x480, očekivano je dobar. Slika je kristalno čista i nismo imali problema niti s čitanjem sitnog teksta na webu. Ukratko, Xperie E1 za sad je ispunila očekivanja. Red je da vidimo što se skriva 'ispod haube'…

Hardver

Dvojezgreni Snapdragon procesor nove generacije na 1.2GHz, najzaslužniji je što je Xperia E1 dvostruko brža od nešto starijih uređaja iz istog cjenovnog razreda, poput HTC Desirea 300 ili Samsung Galaxy Corea. Naime, novi Quallcom Snapdragon čipovi, poput onih ugrađenih u E1, proizvode se novom tehnologijom što je rezultiralo ovakvim povećanjem brzine. Dodamo li tome dokazani Adreno 302 grafički procesor, nije čudo da E1 uspješno vrti skoro sve igre dostupne za Android uređaje.

Pokude zaslužuje samo 512MB RAM-a, što rezultira čestim gašenjem aplikacija u pozadini kako bi se oslobodio memorijski prostor. E1 dolazi s 4GB integrirane memorije, od kojih su samo 2 giga dostupni korisnicima, ali to nije problem pošto je memoriju microSD karticama moguće proširiti do 64GB

Xperia E1 ima standardnu 1750mAh bateriju koja će izdržati maksmalno par dana, ali mi se ionako navikli na svakonoćni ritual punjenja gadgeta, tako da nam ovo ne predstavlja problem.

Softver

Korisnici Sony uređaja odmah će prepoznati Android skin svojstven ovom proizvođaču. Po nama, riječ je od jednoj od ljepših i funkcionalnijih Android 'obrada'. Sve je na svom mjestu, lako shvatljivo i oku ugodno. Osim skina, Sony je E1 nakrcao i aplikacijama, od kojih su neke itekako korisne.

Osim standardnih Facebook, Google te sličnih aplikacija, tu su i Shazam (app za prepoznavanje glazbe), Sony Select koji će ti preporučiti igre, filmove i, pogađaš, glazbu, TrackID, Deezer, FM radio... I opet, sve je podređeno užitku slušanja. Moramo spomenuti i Evernote Premium aplikaciju koja je besplatna punih šest mjeseci za sve naše korisnike.

Kamera

Svi imaju 'Ahilovu petu' pa tako i Xperia E1. Potpuna posvećenost glazbenom doživljaju i povoljna cijena morali su negdje uzeti danak, a upravo to se dogodilo kod kamere. Nemoj nas krivo shvatiti – E1 ima sasvim upotrebljivu kameru, ali ne i uređaj s kojim ćeš snimati fotke za naslovnicu National Geographica.

Kamera od 3MP, bez bljeskalice, danju i pod jakim svjetlom daje pristojne fotografije, a moramo priznati da nam selfie kamera uopće ne nedostaje. No, zato nam nedostaje bolja video kamera. E1 snima pri rezoluciji od 480p (640 x 480), ali veći je problem nizak 'frame rate' snimljenog materijala (19fps).

Ipak, za uređaj ove cijene i fokusiranosti na audio, a ne video mogućnosti, od kamere više nismo niti očekivali. Poslužit će svrsi dok uživamo u slušanju glazbe.

Zaključak

Jesi se pronašao u ovoj recenziji? Da ti pomognemo – ako si klimao glavom čitajući dijelove teksta u kojima pišemo o glazbi i kvaliteti zvuka te aplikacija na E1, onda je ovo pravi mob za tebe.

Uostalom, dobar zvučnik, hrpa glazbenih aplikacija te Walkman gumb nisu tu bezveze. Ovo je uređaj koji obavlja sve što se traži od jednog mobitela i pritom pruža nešto više, pogotovo ako bez slušalica ne možeš niti u dućan po kruh i mlijeko.

No, i svi ostali pronaći će dobru stranu u ovom uređaju, što nije teško, jer ih Xperia E1 ima puno. Loše strane? Kamera, memorija… To je to. Obožavamo kad minuse možemo nabrojati na prste jedne ruke. :)

A, što kažu ostali?
mob.hr: Uređaj kao takav prvenstveno je namijenjen mlađoj populaciji orijentiranoj glazbi i društvenim mrežama
GSM Arena: If it has to be a droid though, and affordable at that, the Sony Xperia E1 should be at or near the top of your shortlist
CROPC: …prilikom rada jasno je da u ruci imamo Sony

Posljednja izmjena: 20.06.2014.