bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
10.000 problems, but the app ain't one
‹ Tech novosti

10.000 problems, but the app ain't one 12.10.

Detroit je jedan od onih gradova koji u našim vijestima završe samo kad je riječ o crnoj kronici ili jednako crnim vijestima iz gospodarstva. No, ovaj američki grad svim silama nastoji izaći iz dugogodišnje krize, a jedan od alata u borbi za bolji Detroit su i smartfon aplikacije

U gradu koji se prostire na 370 km2, što je ekvivalent pola Međimurske županije, nije lako držati stvari pod kontrolom. Upravo je to jedan od razloga zašto gradski oci Detroita muku muče s osnovnim komunalnim i infrastrukturnim čimbenicima.

Na tom prostoru živi više od 4 milijuna stanovnika i sve donedavno divlja odlagališta smeća, rupe na cestama i slični komunalni problemi bili su skoro pa neriješivi.

No, gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Mikeom Dugganom, prije šest mjeseci objavile su besplatnu aplikaciju Improve Detroit i stvari su polako, ali sigurno, počele ići nabolje.

Stanovnici Detroita ovaj app mogu koristiti da prijave razne probleme gradskim vlastima – od napuštenih automobila do pokvarenih semafora, od uništenih hidranata do problematičnih susjeda.

Aplikaciju je dosad preuzelo više od 6.500 stanovnika Detroita, a u tih šest mjeseci grad je reagirao i popravio više od 10.000 prijavljenih incidenata. Između ostalog, očišćeno je više od 3.000 divljih odlagališta otpada, popravljene su 2.092 rupe na cestama, uklonjeno je 565 napuštenih vozila, popravljeno 506 kvarova na vodovodnoj mreži…

Otkad je gradonačelnik Dugan preuzeo dužnost u Detroitu, uvedena su još dvije smartfon aplikacije za građane. Detroit Police Connect omogućava građanima tog grada da anonimno kontaktiraju policiju dok DDOT Bus pokazuje podatke o kretanjima svih gradskih autobusa u stvarnom vremenu.

Bravo za Detroit, a i mi bi takve aplikacije u našim gradovima.

Izvor

Posljednja izmjena: 13.10.2015.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • Fottach1 19.10.2015. 09:08
  • Zbunjen sam kako to da ne znate, ali Zagreb već dugo ima aplikaciju "mojZagreb" koja služi prijavi nedostataka i sve prijave koje sam do sada napravio (zaklonjeni prometni znak, propali šaht, poklopac kanalizacije opasan za bicikliste, neispravan semafor...) su obrađene i riješene u vrlo kratkom roku.

    MUP je prije par dana objavio aplikaciju "Policija" koja služi anonimnoj prijavi nekog slučaja policiji.
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)