bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
3d print proteze vraćaju nadu Sudancima
‹ Tech novosti

3d print proteze vraćaju nadu Sudancima 03.02.

Daniel Omar iz Sudana prije dvije godine ostao je bez obje ruke. Ovaj 16-godišnji mladić samo je jedan od 50.000 Sudanaca koje je rat učinio invalidima. Danas, Daniel ima protezu, isprintanu na licu mjesta pomoću 3d print tehnologije

Drugi građanski rat u Sudanu trajao je pune 22 godine (1983.–2005.) i za sobom je ostavio više od 2 milijuna poginulih te još više osakaćenih. I po okončanju rata nastavljeni su pogranični sukobi između sjevera i juga, a u jednom takvom sukobu nastradao je i tada 14-godišnji Danel Omar.

Daniel je preživio bombardiranje, ali je pritom ostao bez obje ruke. Ostao bi samo jedan od 50.000 sudanskih invalida da ga tada nije pronašao novinar uglednog Timea. Razgovarao je s Danielom koji je izjavio da bi najradije umro nego živio bez ruku. Proteze je u Sudanu praktički nemoguće nabaviti, pogotovo one za djecu. Naime, djeca rastu pa je takve proteze potrebno često mijenjati.

Priča o Danielu dala je sjajnu ideju Micku Ebelingu, šefu organizacije Not Imposible Labs. Njihov moto? Tehnologija u službi čovječanstva. Mick je kontaktirao Richarda van Asa, izumitelja iz Južne Afrike koji je i sam, u nesreći, ostao bez prstiju. Van As je osmislio Robohand, open-source protezu koja se jednostavno prilagođava svakom uzrastu i potom još jednostavnije proizvede putem 3d printera. Mickov novac i Richardova vještina udružili su se potom u 'projektu Daniel', nazvanom upravo prema nesretnom dječaku iz Sudana.

Richard je sjeo na avion za Sudan i u tamošnju bolnicu dofurao dva 3d printera. Zajedno s ekipom stručnjaka, proveo je dva tjedna obučavajući Sudance kako koristiti novu tehnologiju. Jedini problem na kojeg su naišli bila je visoka temperatura. Bilo je toliko vruće da su isprintane proteze morali hladiti ventilatorima kako bi se stvrdnule. Inače, trošak izrade ovakve '3d proteze' iznosi oko 100 dolara, što je daleko jeftinije od klasičnih proteza.

Prvu protezu napravljenu 3d printerom dobio je upravo Daniel. Mladić je nakon dvije godine prvi put sam prinio hranu ustima. No, pred ekipom iz 'Projekta Daniel' još uvijek ima puno posla. Dva donirana 3d printera mogu napraviti samo jednu protezu tjedno, a na zamjenske ekstremitete čeka 50.000 sudanskih invalida.

Trebat će im još puno printera kako bi pomogli svima i iz tog razloga skupljaju dobrovoljne priloge. Ubaci i ti par dolara te tako pomogni ljudima kojima je pomoć zbilja potrebna.

Izvor

Posljednja izmjena: 05.02.2014.
Možda će te zanimati i: