bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
3G, 4G, 5G…
‹ Tech novosti

3G, 4G, 5G… 13.05.

Samsungovi stručnjaci razvili su tehnologiju koja bi uskoro trebala omogućiti 5G bežične mreže. Tvrde kako će nova tehnologija donijeti brzine prijenosa podataka od 1Gbps

Ti Južnokorejci su izgleda totalno opsjednuti brzinom prijenosa podataka. Uvijek moraju biti prvi te imati najbrže žične i bežične veze. Nije im bio dovoljan 4G, već su upravo objavili kako su razvili tehnologiju za slijedeću generaciju bežičnih mreža nazvanu, sasvim logično, 5G. Naime, Samsungovi inženjeri uspjeli su postići brzinu prijenosa podataka od 1Gbps ili 125 MB u sekundi.

Stanemo malo! Prije nego nastavimo moramo te zamoliti da pokušaš pojmiti koliko je to brzo. Naš 'Jako veliki Internet paket' od 4 giga na tako brzoj mreži mogao bi potrošiti za samo tridesetak sekundi. Prosječan DivX film skinuo bi za par sekundi ili bi mogao gledati stream desetak tv programa istovremeno, u punoj HD raskoši. Za usporedbu, najbrže 4G mreže postižu brzinu od 75 Mbps ili 15-ak puta manje.

No, to je sitnica prema onom što najavljuju iz Samsunga. Uvjereni su kako će do 2020. godine, kad očekuju komercijalnu upotrebu 5G mreža, brzina dostići 20Gbps!? Kad bi bar mogli nekako prespavati slijedećih 6-7 godina… :(

Izvor

Posljednja izmjena: 14.05.2013.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • Martina Ćosić 14.05.2013. 09:22
  • Ajme majko mila... da je netko napisao ovako jedan članak i da ga do sada nitko nije ispravio u komentarima. Ovo ili nitko ne čita (osim kada su nagradnjače) ili su svi lijeni(neobrazovani) uključujuči i vaše zaposlenike. Zašto??? 1Gbps nije isto što i 1 gigabajt jer je jedan Gigabajt ili skračeno 1GB veći od 1Gbps iako čak i nije za usporedbu jer Gigabits per second su oznaka koja se koristi za brzinu a GB su oznaka za paket prometa. A ako je ovo bila neka skrivena nagradnjača hm onda očekujem i neki poklončić ;)

    P.S. Vaš jako veliki internet paket bi se potrošio ne za 4 sekunde nego za cca 32 sekunde :) pa ipak je to jako veliki paket ;)

    EDIT: Ups, hvala što si nas upozorila na grešku. Jučer je bio ponedjeljak, a znaš da je to dan kad svi malo sporije palimo. :)
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)