bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
3G, 4G, 5G…
‹ Tech novosti

3G, 4G, 5G… 07.01.

Samsung, Ericsson i Cisco predstavili su tehnologiju koja će nam omogućiti neslućene brzine surfanja na mobilnim uređajima u ne tako dalekoj budućnost. Nimalo maštovito, takva je tehnologija nazvana 5G

Treća generacija tehnologije za mobilni prijenos podataka donijela nam je internet na prve smartfone. Slijedeća, 4G 'generacija', u kojoj živimo danas, učinila je internet sastavnim dijelom mobilnog svijeta.

I dok mi uživamo u mobilnom internetu koji nam je dostupan skoro svugdje, inženjeri vodećih svjetskih tvrtki punom parom rade na slijedećoj, petoj generaciji.

Samsung, Ericsson i Cisco na netom otvorenom CES-u (Consumer Electronics Show) u Las Vegasu pokazali su što nas očekuje u budućnosti kad je u pitanju mobilni internet.

5G će prvenstveno biti zastrašujuće brz. Samsung je uspio postići brzine preuzimanja od 7,5 gigabita u sekundi na eksperimentalnoj 5G mreži u mirovanju, dok su u automobilu koji je vozio brzinom preko 100km/s zabilježili sjajnih 1,2Gbps.

Za usporedbu, uređaji na dobrim 4G mrežama u prosjeku postižu brzine downloada od 5 do 10 megabita u sekundi. Inače, 1Gbps = 1.000 Mbps. I sve to u ranoj fazi razvoja tako da do početka komercijalne upotrebe 5G mreža možemo očekivati daljnje pomake i još veće brzine.

5G mreže zauzimat će visoke frekvencije radijskog spektra, ali problem je što takvi radio valovi ne putuju daleko. Rješenje je izgradnja malih baznih stanica, udaljenih svakih petstotinjak metara. Drugim riječima, 5G vjerojatno nikad neće zaživjeti u ruralnim sredinama, već samo u gradovima i uz bitne prometnice.

No, prednost je što visoke frekvencije nisu zauzete pa bi trebalo biti mjesta za nove pružatelje mobilnih usluga, a samim tim i za daljnji pad cijena. Očekuje se i kako će 5G omogućiti 'internet stvari' - mrežu koja će povezati sve naše uređaje, automobile, gadgete…

Sve ovo zvuči sjajno, ali sumnjamo da će nam 5G donijeti toliko žlejeno neograničeno surfanje na mobilnim uređajima uz razumnu cijenu. Drugi je minus što ćemo na novu tehnologiju morati pričekati još najmanje pet godina, vjerojatno i malo više.

Izvor

Posljednja izmjena: 07.01.2015.
Možda će te zanimati i: