bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
A zato Wi-Fi ne radi svugdje u stanu!
‹ Tech novosti

A zato Wi-Fi ne radi svugdje u stanu! 02.09.

Možda ti se ekipa znala smijati dok si ih uvjeravao kako ti Wi-Fi ne radi u sobi, udaljenoj samo tri metra od rutera. E pa, više neće! Student fizike dokazao je kako se Wi-Fi signal ponaša itekako čudno te da traženje boljeg prijema po sobi može pomoći

U slučaju lošeg Wi-Fi signala možemo uraditi dvije stvari – sjesti i plakati ili pokušati naći bolji prijem u drugom djelu stana. Jason Cole se odlučio za treću opciju. Mapirao je stan, dodijelio vrijednosti loma valova zidovima te primijenio takozvane Helmholtzove jednadžbe kako bi napravio model elektromagnetskih valova koje odašilje ruter.

Naravno, za ovakvo što moraš biti lumen poput Jamesa koji, osim što mrzi loš Wi-Fi signal, ujedno sprema i doktorat iz fizike. Rezultate mjerenja i računanja postavio je na svom blogu, ali da skužiš što je James htio reći moraš znati matematiku za šest.

Uglavnom, izračunao je da je najbolje mjesto za ruter usred stana. Nije mu odgovarala ta pozicija pa je svoj ruter smjestio u ugao iz kojeg su 'zrake' WiFi signala pokrivale najveći prostor.

Ponukan uspjehom svog malog projekta, James je napisao i Android aplikaciju Helmhurst koju možeš preuzeti ovdje. Nakon što je instaliraš, morat ćeš napraviti tlocrt svog stana ili kuće u omjeru 1 piksel:1 centimetar, zidove označiti bijelom bojom, a prazni prostor crnom i pritom paziti da ti veličine .PNG crteža ne prijeđe dimenzije 500x500 piksela. Sitnica, zar ne?

Aplikacija će potom pokrenuti simulaciju, istu onu koju je napisao James, a na tebi je da pomičeš izvor signala na zaslonu svog moba sve dok ne pronađeš to slatko mjesto s kojeg će Wi-Fi signal u punom sjaju obasjati tvoje gadgete, gdje god oni bili.

Posljednja izmjena: 02.09.2014.
Možda će te zanimati i: