bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Ako je dobar za Angelu…
‹ Tech novosti

Ako je dobar za Angelu… 12.03.

Premijeri i predsjednici ne koriste obične mobitele već sigurne uređaje koje je praktički nemoguće prisluškivati. Njemačka kancelarka Angela Merkel služi se posebno prerađenim BlackBerryjem koji se sad može nabaviti i u slobodnoj prodaji

Nakon lanjske afere s američkim prisluškivanjem svega i svakoga – od neprijatelja do saveznika, svijest o sigurnosti mobilnih uređaja prilično je porasla, pogotovo među državnicima, diplomatima i sličnim glavonjama. Na primjer, Nijemci su krajem prošle godine s iPhonea prešli na Blackberry Z10, posebno unaprijeđen od strane njemačke tvrtke Secusmart GmbH.

Ovakav mobitel koristi i njemačka kancelarka Angela Merkel, a dobra vijest, za sve koji briju na sigurnost, je da se ovakvi uređaji sad mogu kupiti u slobodnoj prodaji.

SecuSmart je Z10 nakrcao s hardverom i softverom koji nudi 128-bitnu AES enkripciju, kriptografiju na bazi eliptičnih krivulja (ECC) i certificiranu provjeru sudionika razgovora. No, da bi sva ova kriptografska čuda funkcionirala, svi sudionici telefonskog razgovora moraju imati jednaku razinu zaštite. Nazoveš li običnu liniju, uzalud ti sva ta vrhunska tehnologija.

Secusmart najavljuje i prve Android uređaje s istom razinom zaštite i prihvatljivijom cijenom. Vidiš, nismo ti rekli koliko košta ovakav Z10. Prava sitnica – 2.000 eura.

Izvor

Posljednja izmjena: 12.03.2014.
Možda će te zanimati i: