bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Alkoholni SMS
‹ Tech novosti

Alkoholni SMS 24.12.

Malo više štrebanja, a malo manje zezanje u srednjoj i na faksu i danas bi, možda, umjesto crnčenja u uredu eksperimentirali u laboratoriju pokušavajući poslati SMS pomoću votke, baš poput ovih Kanađana. Ah, što ti je život

Koliki moraš biti lumen da ti na pamet padne pokušati slati SMS pomoću votke? Nismo sigurni, ali uvijek možemo priupitati ekipu sa Sveučilišta York u Torontu što im bi kad su krenuli eksperimentirati s ovakvim načinom slanja poruka. Eksperimentirali i uspjeli!

'Vjerujemo da smo poslali prvu tekstualnu poruku pomoću molekularne komunikacije, kontrolirajući koncentraciju alkoholnih molekula', kaže doktorant Nariman Fasad  te dodaje, 'Abecedu smo pretvorili u niz jedinica i nula s tim da visoka koncentracija alkohola predstavlja 1 u binarnom sustavu, a niska 'nulu'.'

Iako ideja da se poruke šalju alkoholom zvuči prilično neobično, ona ima svoje uporište u životinjskom svijetu. Na primjer, pčele koriste feromone za međusobno komuniciranje, a svi koji imaju mačke i pse znaju da kućni ljubimci mirisom označavaju svoj teritorij i svoje vlasništvo.

Znanstvenici vjeruju kako bi sličan način komuniciranja mogao funkcionirati za prijenos podataka u tunelima, cjevovodima i podzemnim kompleksima tj. na svim mjestima gdje nema repetitora i prostora za odašiljanje radio valova.

Naravno, ovaj način slanja SMS poruka prespor je za ljude, ali mogao bi poslužiti za komunikaciju robotiziranih sondi koje popravljaju neki kvar u kanalizaciji ili istražuju dno oceana. Jedini problem je što tamo nema votke.

Izvor

Posljednja izmjena: 24.12.2013.
Možda će te zanimati i: