bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Ameri pokreću mech ligu
‹ Tech novosti

Ameri pokreću mech ligu 10.05.

Za neupućene – mechovi su divovski roboti s pilotom koji umjesto ruka imaju topove, bacače raketa i slične 'igračke'. Donedavno u domeni znanstvene fantastike, uskoro bi mogli postati ozbiljna konkurencija nogometu, košarci i ostalim popularnim sportovima

Startup MegaBots Inc. iz kalifornijskog Oaklanda objavio je kako su prikupili 2,4 milijuna dolara u svrhu pokretanja natjecanja u borbi mechova. Da je stvar ozbiljna, govori i podatak ako je poznata odvjetnička tvrtka Latham Watkins na sebe preuzela sav posao oko papirologije potrebne za jedno ovakvo neobično natjecanja.

Inače, ekipa MegaBotsa lani je na dvoboj izazvala japansku ekipu Suidobashi Heavy Industries. Japanci su izazov prihvatili i punom parom rade na usavršavanju svog Kuratas mecha teškog četiri tone.

Istovremeno, i u MegaBotsu dovršavaju svoj Mk II mech koji ima čak 5 i po tona. Ekipe iz Japana i SAD-a još nisu dogovorile točno mjesto i vrijeme dvoboja, a trenutno pregovaraju s nekoliko zainteresiranih država koje bi htjele ugostiti ovaj dvoboj. Ne bi nas začudilo da se mechovi na kraju sukobe u Dubaiju ili nekoj sličnoj egzotičnoj destinaciji.

Iako je robotika strašno napredovala zadnjih godina, mechovi su još uvijek vrlo kompleksni strojevi. Naime, riječ je o hidrauličnim robotima u kojima se nalazi pilot što stvara mnoge probleme, kako na razini sigurnosti, tako i upravljivosti.

No, takve sitnice ne obeshrabruju entuzijaste širom svijeta koji naporno rade kako bi svoj san o mechovima pretvorili u stvarnost.

Izvor

Posljednja izmjena: 11.05.2016.
Možda će te zanimati i: