bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Android, iOS i to je to
‹ Tech novosti

Android, iOS i to je to 26.02.

Imamo loše vijesti za fanove Windows Phonea i Blackberryja. Kako je krenulo, uskoro na tržištu više neće biti mjesta za nikoga osim za Android i iOS. Pokazuje to zadnje izvješće o globalnoj zastupljenosti operativnih sustava za smartfone

Android i iOS sve su bliže globalnoj dominaciji tržišta operativnih sustava za pametne mobače. U zadnjem su kvartalu prošle godine ova dva mobilna OS-a prisvojila 96,3 posto ukupnog svjetskog tržišta. U usporedbi s prethodnim tromjesečjem to je porast od skoro dva posto.

U prijevodu, to znači da su preostalima ostale mrvice u vidu 3,7% tržišta.

'Umjesto ogorčene bitke za treće mjesto dobili smo nekoliko manjih okršaja u kojima je Windows Phone odnio pobjedu nad Blackberryjem, Firefoxom, Sailfishom i ostalima, ali niti jedna od tih platformi nije ostvarila velike pomake nužne da se uhvate u koštac s vodećim dvojcem', kaže Ramon Llamas iz IDC-a, tvrtke koja priprema ovakva izvješća.

Kad je riječ o pojedinim operativnim sustavima Android je lani premašio brojku od milijardu prodanih uređaja na kojima je instaliran. Najviše Android smartfona prodaje Samsung, a slijede Huawei, Lenovo, LG...

iOS je izgubio mali komadić tržišta unatoč tome što je Apple lani isporučio rekordan broj uređaja (više od 192 milijuna).

Windows Phone ostao je skoro na istom broju uređaja kao 2013. (34,9 milijuna naspram 33,5), ali ukupni udjel na tržištu pao im je ispod 3 posto (2,7).

I na kraju, Blackberry je zabilježio ogroman pad – s 19,2 prodanih uređaja u 2013. na svega 5,8 milijuna prošle godine.

Posljednja izmjena: 27.02.2015.
Možda će te zanimati i: