bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Aplikacije nam 'štekaju' zbog vlage u zraku?
‹ Tech novosti

Aplikacije nam 'štekaju' zbog vlage u zraku? 22.08.

Američka tvrtka Apteligent objavila je izvješće prema kojem aplikacije na našim mobilnim uređajima ljeti rade 15 posto sporije. Iskreno, nismo primijetili dotično usporavanje, a Ameri tvrde kako je ono uzrokovano visokom koncentracijom vlage u zraku

Znamo da smo ljeti svi malo sporiji i da ne želimo 'vidit novine, ni muziku, ni sport', ali nismo znali da naši mobiteli također pate od fjake. Tako barem tvrdi istraživanje tvrtke Apteligent, bazirano na podacima koje marljivo prikupljaju iz stotina aplikacija.

Izvješće navodi kako aplikacije ljeti u prosjeku rade 15 posto sporije nego u ostalim godišnjim dobima, a kao vjerojatni krivac navodi se vlažnost zraka.

Naime, visoka vlažnost dovodi do atenuacije radio signala, baš kao i kiša, susnježica ili snijeg. Stvar je u tome da radio valovi gube dio energije putujući kroz vlažan zrak, što opet dovodi do slabijeg signala i usporavanja rada aplikacija koje ovise o stalnoj povezanosti s webom.

Ovaj problem najviše pogađa uređaje koji rade na frekvencijama iznad 1GHz tj. LTE usluge. Sve u svemu, spomenuti problem u stvarnosti donosi usporenje od nekih 60 milisekundi što nema šanse da primijetiš u svakodnevnom korištenju.

A sve i da primijetimo, nema veze. Ipak je ljeto i ništa nam ne može ovaj dan pokvarit.

Izvor

Posljednja izmjena: 22.08.2016.
Možda će te zanimati i: