bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
App tjedna: Kvisko
‹ Tech novosti

App tjedna: Kvisko 01.07.

Dosta je bilo stranjskih aplikacija! Vrijeme je da u tjednoj ponudi predstavimo jedan domaći proizvod. Nije kulen, nije Vegeta, ali je jednako prepoznatljiv. Naravno, riječ je o legendarnom Kvisku i Kviskoteci kojeg sad možeš zaigrati i na mobu

Ah, kako je nekad bilo zabavno. Upališ crno-bijeli televizor i biraš između dva tv programa – na jednom dokumentarac o narodnim običajima na Durmitoru, a na drugom Kviskoteka!

Iskreno, nije bilo baš zabavno, ali bar smo imali Kviskoteku – najbolji kviz ikad na ovim prostorima i šire. Išla je četvrtkom navečer, a pred tv ekranima tada su se okupljali svi, bez obzira na znanje, godine i afinitete. Kviskoteka je bila pravi primjer vrhunske tv zabave, a njen kreator Lazo Goluža tu kviz čaroliju sad nastoji prenijeti i na mobilne uređaje.

Kvisko je rezultat suradnje Laze Goluže, direktora tvrtke Intecha Branka Kobalija te zagrebačke softverske kompanije Infinum.

'Zasad je Kvisko namijenjen korisnicima iPhonea i iPada čiji uređaji podržavaju iOS 7 ili noviju verziju. Za par mjeseci na tržište ćemo pustiti i verziju za Android sisteme te Facebook. Plan nam je izaći i na strano tržište te smo već pripremili i englesku verziju nazvanu ‘Iquizco’ - rekao je Kobali koji je s Golužom počeo surađivati prije deset godina, kada je Kviskoteka privremeno zaživjela na Novoj TV.

'Na razvijanju aplikacije radili smo oko godinu dana. Igricu smo nazvali ‘Kvisko’ zato što nema sve zadatke poput ‘Kviskoteke’, jer je igre poput detekcije vrlo teško prenijeti na mobilnu igru. Zasad je to 300 pitanja asocijacija, koje je sve osmislio Lazo Goluža. Ona su nastala na papiru, jer gospodin Goluža ipak ima tradicionalni pristup, pa se tako ni u provjerama nije koristio Googleom, već kao i uvijek enciklopedijama - objasnio je Kobali za Jutarnji.

Igra je trenutno besplatna, a zasad je dostupna samo za iOS uređaje. Verzije za Android i Windows Phone, kao i za Facebook, možemo očekivati vrlo brz, najavljuju autori.

Posljednja izmjena: 01.07.2015.
Možda će te zanimati i: