bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
App tjedna: LastPass Authenticator
‹ Tech novosti

App tjedna: LastPass Authenticator 25.03.

Kad zbrojiš sve online korisničke račune koje posjeduješ prvo se zapitaš kako smo donedavno mogli živjeti bez interneta, a potom slijedi očaj zbog svih tih lozinki koje treba upamtiti. Dobra vijest je da ne trebaš ništa pamtiti, jer tu su servisi koji će sve te silne zaporke pamtiti i čuvati umjesto tebe

Bilo kuda, mobitel svuda. Smartfoni su postali više od uređaja za komunikaciju, postali su alati, skoro pa prijatelji, pomoću kojih si olakšavamo, ali ponekad i dodatno kompliciramo život.

Recimo, svi ti online servisi koje koristimo zaštićeni su lozinkama i nema šanse da zapamtiš sve te opake zaporke koje si smislio. Nadamo se da ne koristiš lozinke poput '12345' ili 'banana', jer je tada samo pitanje dana kada će neki haker provaliti u tvoj korisnički račun, gdje god on bio, kako bi ukrao štogod se da ukrasti.

I krađa osobnih podataka nije dječja igra, pogotovo zato što pomoću takvih podataka hakeri mogu ući u druge tvoje online korisničke račune, a ako dođu do Gmaila ili nekog drugog online email servisa kojeg koristiš, tek si onda nadrapao.

Zato je najbolje sve online korisničke račune zaštititi jakim, slučajno generiranim lozinkama koje će generirati neki od servisa i programa za baratanje kolekcijom tvojih zaporki. Jedan od najboljih je LastPass, besplatni servis koji odnedavno nudi dodatnu razinu zaštite zahvaljujući posebnoj aplikaciji za autentifikaciju.

LastPass Authenticator donosi dvostruku provjeru autentičnosti za tvoj LastPass račun pa sve i da neki haker provali u njega, neće moći pristupiti tvojim lozinkama bez autentifikacije.

Odlična fora je što Authenticator omogućava provjeru autentičnosti jednostavnim dodirom opcije Approve na tvom mobu, bez unosa jednokratnog koda, dobro ti poznatog s bankovnih aplikacija.

LastPass Authenticator je dostupan za Android i iOS uređaje, a osnovna verzija je besplatna. Napredne mogućnosti, poput sinkronizacije računa, koštat će te 12 dolara godišnje.

Posljednja izmjena: 27.03.2016.
Možda će te zanimati i: