bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
App tjedna: Pause
‹ Tech novosti

App tjedna: Pause 13.10.

Živimo sve brže, a takav život negativno utječe na naše zdravlje. Sve se rjeđe imamo priliku opustiti i toliko smo navikli na stres da ga više skoro niti ne primjećujemo. Iako si rijetko možemo priuštiti 'slow down', donekle si možemo pomoći aplikacijama poput Pause

Na poslu frka i panika, rokovi pritišću, šefovi teroriziraju, a ti škrgućeš zubima i radiš kao konj.

Na faksu ludnica, profesori traže da naučiš pola knjižnice, starci poslali manje love nego inače, a cura ti je dala nogu.

Ovakve situacije ti zvuče poznato? Vjerojatno si es bar jednom našao u sličnom okruženju, a sve nas je više koji skoro pa svakodnevno doživljavamo stres na poslu, u školi ili, što je najgore, kod kuće. Srećom, lijek za stres je vrlo jednostavan – obično opuštanje.

Problem je taj što nemamo prilike niti vremena za meditacije, jogu ili odmor s dobrom knjigom u ruci, ali zato imamo vremena za par minuta samoće s mobitelom, zar ne?

Nova aplikacija Pause (2 dolara na App Storeu), stvorena je upravo za takve trenutke samoće. Napravili su je švedski stručnjaci u suradnji s poznatim UX dizajnerom Peng Chengom kako bi poslužila kao sredstvo u borbi protiv stresa i depresije.

Iako se moderna tehnologija smatra jednim od glavnih uzročnika stresa, smartfoni mogu poslužiti i kao sredstva za poboljšanje emocionalnog zdravlja, smatra Cheng koji je Pause počeo razvijati prije par godina, upravo zato da se riješi stresa i depresije.

Tada je napustio odlično plaćen posao u Nokiji i odlučio se pozabaviti samim sobom. Bio je na rubu živčanog sloma pa je nekoliko mjeseci proveo prakticirajući meditaciju i tai chi.

Upravo mu je tai chi dao ideju za Pause. Pitao se što bi bilo kad bi pokrete iz te drevne istočnjačke vještine pokušao pretvoriti u svajpanje zaslonom smartfona.

'Svatko od nas može micati palcem po zaslonu, ali iza tih pokreta nije bilo svrhe', kaže Cheng. Pause pak prati kretanje prsta po zaslonu i stvara svojevrsnu mrlju koja polako raste što duže i lakše mičeš prst.

Koncentriranje korisnika na pomicanje 'fleke' pomaže opuštanju uma, a samim tim i smanjivanjem stresa. Korištenje ove aplikacije uspoređuje se s gledanjem oblaka ili promatranjem valova na moru – malih stvari koje pomažu opuštanju, a za koje imamo sve manje vremena.

Nekima će Pause dosaditi nakon jedne minute, neki neće skužiti u čemu je fora koje, u biti, niti ni nema. Opusti se, isprazni mozak i fokusiraj se na nešto nevažno, poput pomicanja mrlje na zaslonu svog smartfona, kako bi prikupio energiju za nastavak dana, opustio se i oslobodio se stresa.

Posljednja izmjena: 14.10.2015.
Možda će te zanimati i: