bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
App tjedna: Swifty
‹ Tech novosti

App tjedna: Swifty 27.05.

U svijetu, pa i u Hrvatskoj, nećeš dugo ostati nezaposlen ako znaš programirati. Srećom, dovoljno je znati malo matematike i logike da bi uz dobrog učitelja poput Swiftyja savladao osnove programiranje i počeo pisati softver

Prošlo je ljeto Apple izazvao priličan šok objavivši Swift – novi računalni jezik namijenjen pisanju softvera za iOS i Mac uređaje. Mnogi su krenuli učiti novi jezik, ali malo je početnika koji su se odvažili okušati u Swiftu, prvenstveno stoga što ih nitko nije imao naučiti svim trikovima novog Appleovog jezika.

Godinu dana kasnije situacija je puno bolja po sve one koji se žele okušati u Swiftu. Apple je objavio cijelo čudo besplatnih lekcija, blogova i knjiga o Swiftu, ali nama se najviše dopada Swifty – iOS aplikacija uz koju osnove programiranja može naučiti ama baš svatko.

Swifty se sastoji od više od 200 lekcija uz koje ćeš napraviti prve korake u Swiftu, naučiti što je to string, što varijabla i ostale tajne ne tako kompliciranog programiranja.

Umjesto tipkanja linija koda Swift ti u svakoj lekciji u par rečenica objašnjava novi pojam ili naredbu, a zatim na primjerima i zadacima na koje odgovaraš odabirom točnog odgovara provjerava jesi li shvatio u čemu je fora.

Nakon par sati igranja u Swiftyju trebao bi savladati osnove Swifta i postati spreman za Xcode – Appleov besplatni alat u kojem možeš nastaviti otkrivati sve tajne novog programskog jezika.

Nego, možda se pitaš zašto učiti programirati? Kako ti zvuči da radiš od kuće i da imaš plaću koja se piše s četiri nule iza prve brojke? Toliko zarađuju prosječni programeri, a oni najbolji mogu birati u kojoj će državi svijeta raditi.

Ako te programiranje imalo zanima isprobaj Swifty koji će ti prvih 13 lekcija ponuditi besplatno, a za preostale lekcije, njih više od 200, treba platiti 2,99 dolara ili 20-ak kuna.

Posljednja izmjena: 28.05.2015.
Možda će te zanimati i: