bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
App za loptu i kopačku
‹ Tech novosti

App za loptu i kopačku 27.05.

Visoka tehnologija i vrhunski sport idu ruku pod ruku. Nogometaše, a još više trenere, sigurno će oduševiti nogometna lopta i kopačke koji prikupljaju podatke za vrijeme igre i dolaze s iPhone aplikacijom

Nema vrhunskih rezultata bez upotrebe vrhunske tehnologije. Ovo pogotovo dolazi do izražaja u momčadskim sportovima, poput nogometa. Znanje je najjače oružje svakog trenera, ali problem je uvijek bio kako pribaviti relevantne podatke. Lako je, recimo, izmjeriti koliko tko trči na 100 metara, ali je jako teško pratiti koliko koji nogometaš ima dodavanja na jednoj utakmici, a kamoli na treningu.

Trenerima trebaju informacije, a Adidas je prepoznao tu 'glad' za podacima i u nove kopačke te nogometnu loptu ugradio cijelo čudo elektronike. Adizero kopačka je prilično 'jednostavna' naspram lopte. Naime, adizero ima 'samo' senzore za Adidasov softver miCoach Elite. Kopačka mjeri stvari poput jačine udarca, pretrčane kilometre i slične, dosadne statističke podatke

Za razliku od adizeroa, Adidas Smart Ball lopta samo izvana izgleda poput obične nogometne lopte. Unutar lopte se nalazi 12 sidrenih točaka koje su kevlarskim nitima povezane s kuglom u središtu lopte. Malena kugla skriva senzore i bateriju koju je moguće napuniti specijalnim punjačom. Sve podatke koje lopta prikupi, u stvarnom vremenu obrađuje priložena iPhone aplikacija.

Čekaj, sad imamo elektroničke kopačke i loptu! Hm, što bi bilo kad bi pomoću spomenutog appa mogli daljinski kontrolirati kopačke na nogama igrača i loptu? PES anyone? :)

Izvor

Posljednja izmjena: 27.05.2013.