bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Apple je opet 'numero uno'
‹ Tech novosti

Apple je opet 'numero uno' 04.03.

Sjećaš se zluradosti u brojnim medijima kad je Samsung 2011. prešišao Apple po broju prodanih smartfona i kad su mnogi predviđali da je to početak kraja za Apple te da iPhone polako, ali sigurno propada? E pa, svi su takvi proroci bili totalno u krivu

Najnovije izvješće, tvrtke za marketinško istraživanje tržišta Gartner, o prodaji smartfona u zadnjem tromjesečju prošle godine pokazuje kako je Apple ponovno na vrhu.

Div iz Cupertina prvi je put od 2011. prestigao Samsung koji je zadnje četiri godine bio neprikosnoven na vrhu. Više nije, pošto je Apple u zadnjem tromjesečju prodao 74,83 milijuna iPhonea dok je Samsung prodao 'samo' 73,03 milijuna uređaja.

'Appleov snažan ekosustav te novi iPhone uređaji ponukali su mnoge da zamjene svoje mobitele', kaže se u izvješću navodeći i veći zaslon na novim iPhoneima kao razlog bolje prodaje.

Istovremeno, Samsungu ne cvjetaju ruže kad je u pitanju globalna prodaja smartfona. 'Samsung se nastavlja boriti kako bi kontrolirao pad udjela na globalnom tržištu koji je započeo krajem 2013', kaže Anshul Gupta iz Gartnera.

Nakon Applea i Samsunga, poredali su se Lenovo, Huawei i Xiaomi, a izvješće pokazuje kako je lani prodano nevjerojatnih 1,2 milijardi smartfona, što je porast od 28,4% u odnosu na 2013.

U prijevodu, to znači da je svaki šesti ili sedmi stanovnik našeg planeta lani kupio smartfon.

Jesi li i ti među njima?

Izvor

Posljednja izmjena: 04.03.2015.
Možda će te zanimati i: