bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Apple Maps fail
‹ Tech novosti

Apple Maps fail 21.09.

Stigao je novi iPhone, novi iOS 6, Apple zarađuje milijarde i svi su živjeli sretno zauvijek. Nažalost, ne živimo u bajci niti je Apple nepogrešiv. Odluka da Google Maps zamijeni sa svojim servisom pokazala se potpunim promašajem za Apple

Sigurno si primijetio da je danas počela prodaja novog iPhonea. Apple je ponovno pogodio ukus publike, napravio dobar smartphone i opet će zaraditi silne milijarde. No, oni koji pažljivije prate svijet tehnologije primjećuju nešto neobično.

Naime, navikli smo da nas Apple iznova ugodno iznenadi s novim tehnologijama i novim mogućnostima svojih proizvoda, a iPhone 5 je zakazao upravo na tom polju. Brži je, ima višu rezoluciju, lakši, štedljiviji, ima novi konektor... i to je to! Ništa revolucionarno, ništa od čega bi sjeli na dupe. Apple igra na sigurno na što nismo navikli od tvrtke koja se proslavila i obogatila inovacijama i hrabrošću.

Bez obzira na nedostatak inovacija, novi iPhone odličan je mob, a takva mašina zahtijeva i novi iOS. No, mnoštvo poboljšanja u novom operativnom sustavu za iPhone i iPad pokvarila je jedna, jedina aplikacija - Apple Maps. Apple je proljetos odlučio 'raskrsiti' s Google Maps, iz dobro znanih razloga, te je u iOS6 ugradio svoj servis virtualne karte svijeta. Kupljena je tvrtka C3 Technologies kako bi se implementirala njihova tehnologija pretvaranja 2d zemljopisnih karti u 3d prikaz. Najavljivan je novi servis koji bi po svemu trebao parirati i uspješno nadomjestiti Google Maps, a dobili smo proizvod kojem se smije cijeli internet.

Apple Maps, najblaže rečeno, nisu pretjerano točne, a pompozno najavljivana 3d tehnologija, koja je sjajno izgledala u prezentacijama, prava je katastrofa. Dok Google na svojim kartama radi sedam godina i pritom razvija svoje sustave mapiranje, Apple je problemu pristupio s druge strane - naprosto su pokupovali tvrtke koje se bave kartografijom i 'skrpali' gotov proizvod.

U Appleu su brzo uvidjeli grešku i već se ispričali korisnicima izjavivši da tek počinju raditi na Apple Maps te da će ubrzo popraviti nedostatke. Popravit će ih, u to ne sumnjamo, ali to neće biti tako brzo. Naime, kartografija je puno više od lijepe grafike i 3d prikaza. Riječ je o ogromnim bazama podataka koje se konstantno mijenjaju i optimiziraju kako bi bile što točnije. Izrada točnih mapa iziskuje godine napornog rada i bojimo se da nas čeka par godina snalaženja s ovim što imamo.

No, u svakom zlu neko dobro, pa su tako i Apple Maps već postale internetski fenomen. Preko noći su se pojavili blogovi na kojima možeš vidjeti kakve sve nebuloze možeš pronaći na servisu kojem orijentacija i navigacija nisu jača strana. Ima tu svega, od spljoštenog Eifellovog tornja preko gradova koji su naprosto nestali s karte do novih naselja na Antarktiku. Nije točno, ali bitno da je 3d. :)

Posljednja izmjena: 21.09.2012.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • Matija 23.09.2012. 16:08
  • Hm... Možda i jesu katastrofa, nisam probao, ali nismo ništa izgubili -- oni kojima se ne sviđa Apple Maps mogu komotno koristiti Google Maps kao i prije.
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)