bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Apple patentirao preklopni iPhone
‹ Tech novosti

Apple patentirao preklopni iPhone 02.11.

Dugo se šuška kako Apple priprema iPhone koji se može preklopiti poput knjige, a netom otkriveni patent pokazuje kako u ovim glasinama ima istine. Naime, Appleu je odobren patent za uređaj koji bi za nekoliko godina mogao promijeniti način na koji koristimo mobitele. Zamisli samo iPhone koji ima zaslon dijagonale 10-ak inča nakon što ga rasklopiš

Apple fanboys nalaze se svuda pa nas ne čudi da se među tisućama web stranica posvećenih Appleu nalazi i jedna koja se bavi isključivo patentima tvrtke iz Cupertina. Patently Apple pomno prati što im omiljena tvrtka patentira. Materijala im ne nedostaje pošto Apple svako malo podnese na desetke zahtjeva američkom patentnom uredu.

Među netom odobrenim zahtjevima našao se i patent za neobičan koncept iPhonea, otkriva Patently Apple. Zanimljivo je kako je Apple na zahtjevu potpisao jednog od svojih inženjera, umjesto imena tvrtke, kako bi pokušali zataškati činjenicu da ozbiljno razmišljaju o proizvodnji preklopnog iPhonea.

U patentu se koristi riječ iPhone, a ne ‘elektronički uređaj’ ili neka slična, bezlična fraza, i u nekoliko detaljnih crteža pojašnjeno je o kakvom je ‘elektroničkom uređaju’ riječ.

Spominju se i materijali koji se koriste prilikom izrade, a osim standardnih metala, plastike i stakla tu su i ugljikove nanocjevčice - supermaterijal koji bi trebao omogućiti savijanje misterioznog iPhonea. Uređaj, stoji u patentu, ‘može imati šarke ili druge preklopne zglobove’ što nam govori kako u Appleu još uvijek tragaju za najboljim rješenjem moguće ‘preklopnosti’.

Iako preklopni iPhone pomalo zvuči kao SF, nije na odmet podsjetiti se da je Samsung već proizveo prototipe takvih uređaja. Pitanje je samo koliko su funkcionalni i kad će u serijsku proizvodnju.

Onako, od oka, sumnjamo da ćemo ih u trgovinama vidjeti u ovom desetljeću. Preklopni iPhone 11 ili 12? Samo da ne bude 13. :P

Izvor

Posljednja izmjena: 02.11.2016.
Možda će te zanimati i: