bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Apple vs. Samsung, 169. runda
‹ Tech novosti

Apple vs. Samsung, 169. runda 24.08.

Rat patentima između Applea i Samsunga polako se pretvara u pravi cirkus. Zadnja runda sudske bitke upravo je završena u Južnoj Koreji. Presuda? Obje tvrtke su krive i sada moraju ograničiti prodaju određenih proizvoda na južnokorejskom tržištu

Južnokorejski sud jučer je presudio kako su i Apple i Samsung krivi zbog međusobnog neovlaštenog korištenja patenata. Samsung je kriv zbog korištenja Appleovog 'bounce back' patenta, funkcije koja korisnika obavještava da je došao do dna stranice, dok je Apple 'posudio' dva Samsungova patenta vezana uz prijenos podataka. Sudac je obje tvrtke kaznio i simboličnom novčanom kaznom, ali to nije ništa u usporedbi sa zabranom prodaje. Presuda ograničava prodaju iPhonea, iPada, Samsung Galaxyja SI i SII te Galaxy Taba 10.1 u Južnoj Koreji.

Najvažnije po Samsung je odbijanje Appleovih navoda o kopiranju. Apple je tvrdio kako je Samsung kopirao iPhone i nazvao ga Galaxy S. 'Postoje mnoge vanjske sličnosti između ova dva smartphonea, poput zaobljenih uglova i velikih ekrana, ali takve sličnosti postojale su i prije, kod proizvoda koji nemaju veze niti s jednom tvrtkom', izjavio je južnokorejski sudac.

Presuda u Južnoj Koreji samo je zadnja runda u meču koji traje već mjesecima. Apple i Samsung tuže se po sudovima širom svijeta, a nedavno se u ovu sudsku bitku uključio i Google. Nećemo sad o tome tko je prvi počeo i tko je kriv, ali znamo kome ovakva situacija odgovara. Odvjetnici se bogate dok mi, potrošači, ostajemo uskraćeni za vrhunske proizvode, jer se energija i novac gube na gluposti, umjesto na inovativnost.

Dosta, pobogu! Dajte nam mobitele, a ne sudske drame.

Posljednja izmjena: 24.08.2012.
Pitanja i komentari
  • Matija 25.08.2012. 12:32
  • Ma, meni su te sudske drame u redu, da sam na Appleovom mjestu, ni ja ne bih mogao samo trpiti da svi oko mene krše moje patente i kopiraju moje proizvode :)
  • 1 Odgovor
  • Matej Baćo 26.08.2012. 18:13
  • Nije baš, malo istraži tko je kad što napravio. Apple je patentirao gomilu stvari koje druge tvrtkama nije ni palo na pamet patentirali zato jer nisu ni smatrale to nekom drastičnom inovacijom iako su je oni prvi napravil. Čekam da orginalni izumitelj koncepta tableta tuži sve i zaustavi razvoj kompletno. Prvi put sam tablet vidio 90 tih u Star treku a pretpostavljam da ga je prije toga neki pisac SF-a sigurno negdje osmislio i napisao. Pročitaj oko čega se tuže, bounce back indikacije da se došlo do kraja ekrana. To jakooooo podsjeća na kraj detekcije scroola teksta koju sam prvi puta vidio također 90-tih u Blizzardovima igrama. Apsurdno, sram bilo Apple što uopće ide patentirati koncepte i rješenja koja kruže već desetljećima.
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)