bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Tinejdžer izmislio revolucionarni filter za vodu
‹ Tech novosti

Tinejdžer izmislio revolucionarni filter za vodu 28.08.

Naši gadgeti imaju rok trajanja, a nakon što ih odbacimo završe na nekom odlagalištu e-otpada. U mnogim zemljama takav otpad predstavlja velik problem prvenstveno zbog raznih otrova koji zagađuju vodu. Jedan je učenik, čini se, pronašao jeftino i efikasno rješenje za filtriranje takve vode

Tvornice za reciklažu e-otpada, uglavnom u Kini i Indiji, svakodnevno uvoze na stotine tona starih računala, mobitela i ostale informatičke opreme. Otpad su u tvornicama reciklira, ali kao nusproizvod stvaraju se velike količine teških metala i opasnih kemikalija koji zagađuju lokalne izvore pitke vode.

Postojeća rješenja za filtriranje vode uglavnom su vrlo skupa pa su stanovnici u blizini tvornica za reciklažu e-otpada često prisiljeni piti kontaminiranu vodu. Uskoro bi se to moglo primijeniti zahvaljujući 18-godišnjem Perryju Alagappanu. Ovaj je učenik iz Teksasa izmislio filter koji uklanja 99% teških metala iz vode, košta svega 150 kuna, a moguće ga je očistiti octom i koristiti ponovno.

Za svoj filter izrađen od grafitnih nanocijevi već je dobio nagradu Stockholm Water Junior Prize na Svjetskom tjednu voda, održanom prošli tjedan u glavnom gradu Švedske.

'Zainteresiralo me filtriranje vode nakon što sam posjetio baku i djeda u Indiji i svojim se očima uvjerio koliko elektronički otpad ugrožava okoliš', kaže mladi inovator.

Perry je s riječi prešao na djelo, a odlučio je kako neće patentirati svoj izum već ga učiniti dostupnim svima. Zahvaljujući njemu, milijuni ljudi u Aziji uskoro bi mogli ponovno piti vodu od koje neće obolijevati.

Perry, majstore.

Izvor

Posljednja izmjena: 31.08.2015.
Možda će te zanimati i: