bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Baterija za tjedan dana između punjenja
‹ Tech novosti

Baterija za tjedan dana između punjenja 22.08.

Britanska tvrtka tvrdi da je razvila vodikovu bateriju za smartfon koja bi potencijalno mogla tvom mobitelu omogućiti da radi punom parom tjedan dana bez punjenja. Živi bili pa vidjeli…

Intelligent Energy, britanska tvrtka koja se bavi razvojem baterijske tehnologije, proizvela je prototip vodikove baterije za iPhone koja bi mogla promijeniti svijet mobilnih uređaja kakav poznajemo.

Naime, ovu bateriju koja radi na principu gorivih ćelija, treba puniti svakih sedam dana. Ćelija je velika poput iPhone, a u njoj se odvija proces spajanja vodika i kisika pri čemu nastaju električna energija te male količine vodene pare i toplinske energije  kao nusproizvod.

Baterija je dovoljno tanka da može stati u postojeća iPhone kućišta bez ikakvih modifikacija, tvrde u Intelligent Energyju. Baterija se puni vodikom pomoću punjač a koji se spaja u posebno modificiran utor za slušalice.

Tvrtka trenutno razmišlja o komercijalnoj inačici svog prototipa, a jedna od ideja je prodaja cartridgea punjenih vodikom koji bi se priključili na dno telefona i bacili nakon što se isprazne. Ovako bi se riješio i problem punjenja.

Kao i obično, niti ova tehnologija neće tako skoro zaživjeti na našim mobitelima. U Intelligent Energyju kažu kako je do početka komercijalne upotrebe 'još par podina razvoja'.

Pa kad čekamo već utoliko, onda se valjda možemo strpjeti još nekoliko godina samo da se riješimo punjača, kablova i svakodnevne potrage za utičnicama.

Izvor

Posljednja izmjena: 24.08.2015.
Možda će te zanimati i: