bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Bežični broadband za sve
‹ Tech novosti

Bežični broadband za sve 24.07.

Južna Koreja postala je prva država kojoj je uspjelo probiti čarobnu granicu od 100 wireless broadband pretplata na 100 stanovnika. Praktički, skoro svaki stanovnik Južne Koreje ima bežični broadband pristup internetu

Južna Koreja raj je za sve koji non-stop vise na internetu. Korejci imaju najviše DSL priključaka po glavi stanovnika na svijetu, a normalne brzine kod njih nisu 4-8 Mbit/s, kao kod nas, već 25-100 Mbit/s. Osim što je brz, DSL je u Koreji i vrlo jeftin, a iza svega stoji korejska vlada koja već godinama, u suradnji s telekom operaterima, radi na poboljšanju uvjeta i brzina pristupa internetu. Korejski zakonodavci ustanovili su programe i politiku kojima je cilj da Južna Koreja postane i ostane svjetski lider kad je broadband u pitanju. Zbog toga Korejci nisu zadovoljni s postojećim brzinama pa već eksperimentiraju s tehnologijama koje bi omogućile brzinu od nevjerojatnih 1 gigabit po sekundi tj. 1024 Mbit/s.

'Žičani' pristup internetu Korejci su odavno apsolvirali te cijelu zemlju pokrili DSL pristupom, a sad su isti cilj postigli i s bežičnim broadbandom. Prešišali su brojku od 100 wireless broadband pretplata na 100 stanovnika, a trenutno ih imaju 100,6. Ovo je moguće stoga što mnogi imaju dva ili više uređaja, većinom mobitela, kojima bežično pristupaju internetu. Korejski operateri uglavnom koriste WiMax - tehnologiju koja omogućava teoretske brzine od 128 Mbit/s za download i 56 Mbit/s za upload.

Kako sve to funkcionira u stvarnosti? Naprimjer, najveći tamošnji operator Korea Telecom, nudi paket od 1 Giga prometa, brzine 18,4 Mbit/s download i 4 Mbit/s upload za nekih 50 kuna. Za 200 kuna dobit ćeš 50 giga prometa pri istoj brzini i besplatan pristup mreži WiFi hotspotova. Kad smo kod hotspotova, spomenimo da u Južnoj Koreji praktički nema restorana, shopping centra ili trgovine koji nemaju besplatan WiFi hotspot.

Ruku na srce, teško bi Korejci postigli ovakve uspjehe da većina od 50 milijuna stanovnika ne živi u velikim gradovima. Gustoća naseljenosti Južne Koreje iznosi 491 stanovnika po kilometru kvadratnom, dok, recimo, Hrvatska ima gustoću naseljenosti 75,8. Ipak, da nije sve u logistici dokazuje Švedska koja unatoč gustoći naseljenosti od 20,6 ima 98 wireless broadband pretplata na 100 stanovnika.

Šveđani su drugi na svijetu prema wireless broadband dostupnosti, odmah iza Korejaca. Na trećem mjestu su Finci s 87,8, a četvrti je Japan s 82,4 pretplata. Na dnu liste, na kojoj nema Hrvatske, nalaze se Meksiko, Turska i Mađarska s 7,7 pretplata na 100 stanovnika.

Posljednja izmjena: 13.05.2013.