bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Bit ćemo kao Tom Cruise
‹ Tech novosti

Bit ćemo kao Tom Cruise 29.05.

'Minority Report' s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi najbolje pamtimo po scenama u kojima Tom šarafa po računalu budućnosti pomoću hologramskog korisničkog sučelja. Dizajner tog filmskog sučelja sad radi na stvarnoj verziji svog izuma

Znanstvena fantastika itekako utječe na svijet tehnologije. Dovoljno se prisjetiti kako je iPad inspiriran tabletom iz serije Star Trek: The Next Generation dok je kultni Back to the Future 2 pogodio puno toga o svijetu u kojem živimo (nosivi gadgeti, dronovi, hoverboardi…).

Danas pak postoji skoro pa simbiotska veza između ljetnih SF filmskih hitova i moderne tehnologije, tvrdi John Underkoffler, dizajner futurističkih, hologramskih korisničkih sučelja iz filmova Minority Report i Iron Man.

'Nekad, u doba prvih Zvjezdanih staza među inženjerima i tehnološkim tvrtkama nije postojala svijest o pretvaranju filmskih maštarija u stvarne proizvode', kaže Underkoffler. 'Danas se takve stvari podrazumijevaju.'

Underkoffler se nedavno iz filmskih prebacio u poslovne vode i osnovao tvrtku Oblong Industries kako bi svoja filmska korisnička sučelja (UI), pretvorio u stvarnost.

Nedavno je dobio američku 'Nacionalnu nagradu za dizajn' za svoj rad na takvim sučeljima koja bi uskoro mogla zaživjeti na našim radnim mjestima umjesto tipkovnica i miševa.

'Trebalo je 30 godina da se komunikator iz Zvjezdanih staza pretvori u Motorolu Star-Tac, a još je duže trebalo da komunikacijski sateliti, koje je opisao Arthur C. Clarke u svojim djelima, postanu stvarnost', objašnjava Underkoffler.

'No, sad se takve stvari događaju u manje od šest mjeseci.'

Izvor

Posljednja izmjena: 01.06.2015.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • krista031 15.06.2015. 11:04
  • hoverboardi?!
    jeste, i warp core takodjer
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)