bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Blackberry uzvraća udarac
‹ Tech novosti

Blackberry uzvraća udarac 28.12.

Kad kupujemo novi smarpthone nećkamo se između iPhonea, nekog Androida ili Windows Phonea. No, postoji još jedan proizvođač i još jedan mobilni OS kojem korisnici ostaju vjerni iako je već pomalo zastario. Novi Z10 sigurno će promijeniti sliku o Blackberryju kao platformi koju je pregazilo vrijeme

Kanadska tvrtka Research In Motion (RIM) nije velik brend poput Applea ili Googlea, ali proizvodnjom smartphona s vlastitim operativnim sustavom bave se puno duže od navedenog dvojca. RIM je prvi mobilni uređaj, Blackberry 850, proizveo još 1999. godine. Ugrađena tipkovnica, pager, podsjetnik, email, pristup internetu i korporativnom serveru... 850 bio je sve samo ne mobitel.

Prvi, pravi RIM smartphone pojavio se 2003., a u Blackberry su se zaljubili  poslovni ljudi, političari i svi oni koji ovise o mail komunikaciji ili im je sigurnost na prvom mjestu. Naime, Blackberry uređaji poznati su po sigurnosti, zahvaljujući enkripciji svih SMS-ova i mailova. Blackberry smartphone koristi i Barack Obama te mnoge američke savezne agencije.

No, unatoč tome što su nedavno objavili kako su prodali više od 200 milijuna Blackberryja, ovi uređaji počeli su polako zaostajati za konkurencijom. Apple, Google i ostali s vremenom su stigli i prestigli RIM. Sve to trebalo bi se promijeniti početkom slijedeće godine kad će se na tržištu pojaviti prvi smartphone s novim operativnim sustavom, Blackberry 10. 'Desetka' je izgrađena na osnovi QNX-a, brzog i moćnog OS-a sličnog Unixu, koji bi performansama trebao potući konkurenciju, a da pritom zauzme vrlo malo resursa samog smartphona.

Priliku da vidimo kako Blackberry 10 radi imat ćemo u siječnju kada će RIM predstaviti Blackberry Z10. Novi smarpthone bit će prava 'zvijer' prema specifikacijama koje su se jučer pojavile na netu i sigurni smo kako će mnogi posegnuti za ovim mobom. Naravno, Z10 nije igračka, iako može poslužiti i za koju partiju Angry Birdsa, pa će većinu kupaca naći među poslovnim ljudima, sigurnosnim službama, državnim agencijama...

Službeno predstavljanje Blackberryja Z10 zakazano je za 30. siječnja, a do početka prodaje možeš sliniti nad slikama i specifikacijama uređaja koji bi u smartphone svijetu trebao biti ekvivalent velikog, luksuznog, crnog Audija ili Mercedesa:

  • Procesor: dvojezgreni 1.5GHz TI OMAP 4470・ Qualcomm Snapdragon MSM8960
  • Zaslon: 4.2"・1280x768・356PPI ・24 Bit・15:9
  • Kamera: 8MP Auto Focus stražnja kamera・2MP prednja ・Bljeskalica・1080p Video
  • Memorija: 2GB RAM ・16GB integrirane memorije ・microSD Slot
  • Baterija: 1800mAh
  • Povezivost: NFC ・microUSB ・microHDMI-Out ・Bluetooth 4.0 LE
Posljednja izmjena: 28.12.2012.