bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Mob, app, žarulja... i bi svjetlost!
‹ Tech novosti

Mob, app, žarulja... i bi svjetlost! 20.08.

Daljinskim upravljačima je odzvonilo! U svijetu u kojem sve više gadgeta ima Bluetooth, potreba za nespretnim daljinskim upravljačima polako nestaje. Što će nam daljinac kad imamo mob? Ustvari, što će nam prekidači za žarulje kad imamo smartphone?

Žarulje postoje već 'ohoho' godine, točnije od 1879. kada ih je izumio Thomas Alva Edison. Uzimamo ih zdravo za gotovo, a o njima razmišljamo jedino kad pregore i kad treba kupiti novu. Odrasli smo sa žaruljama koje manje svijetle, a više griju pomoću žarne niti, ali našim ulaskom u EU takve sijalice više se neće moći kupovati. EU do 2016. godine nastoji 'istrijebiti' i halogenke iz svakodnevne upotrebe, a tada će nam prestati samo štedne i LED žarulje. Razlog? Ušteda energije. Klasične žarulje pravi su rasipnici električne energije.

No, iako same žarulje postaju sve štedljivije te sofisticiranije i dalje ih uglavnom palimo pritiskom na prekidač. 'Zašto?', upitaše se dobri ljudi iz američke tvrtke Bluetooth Bulb. Okruženi smo uređajima koji podržavaju neki oblik bežične komunikacije, a cijelo vrijeme pri ruci imamo drugi gadget, kao stvoren da zamijeni daljinski upravljač. Pogađaš, riječ je o mobitelu. Wireless, USB, Bluetooth... svaki mob može se povezati s mnoštvom gadgeta, pa zašto onda ne i sa žaruljama? Palimo ih i gasimo svakodnevno desetak puta i svaki put se moramo ustati iz fotelje ili iz horizontalnog položaja dok gledamo neku sapunjaru u tursko-brazilsko-sjevernokorejskoj produkciji.

Bluetooth Bulb može se paliti 'ručno', ali fora je u tome da je svaka takva sijalica Bluetooth vezom povezana s tvojim mobom. Kupiš takvu žarulju, skineš app i možeš ih paliti, gasiti, mijenjati intenzitet, podesiti timer pa čak i promijeniti boju osvjetljenja. Crveno za specijalne trenutke, plavo za morski ugođaj, a zeleno za povratak u prirodu.

Najbolje od svega je što će se Bluetooth Bulb moći popraviti. Ako pregori, što se s LED žaruljama događa jako rijetko, moći ćeš je otvoriti, zamijeniti diode i vratiti u funkciju, Isto vrijedi i za Bluetooh čip, ugrađen u samu žarulju. Osim toga, ove žarulje rade na postojećim instalacijama.

Bluetooth Bulb u prodaji bi se trebao naći do kraja ove godine, a žarulje će se moći naručiti putem neta. Štedljive, futurističke i imaju svoj app - we like!

Posljednja izmjena: 22.08.2012.